Konnunsuon navetasta valvomon kautta hierojaksi

Konnunsuon vankilan vartija Timo Sunimento kouluttautui hierojaksi. Parinkymmenen konnunsuolaisen suunnitelmat ovat yhä auki.

Otto Ponto

LAPPEENRANTA. Konnunsuon vartija Timo Sunimento napsauttaa valvomossa kahvinkeittimen päälle tottunein elkein.

Läksiäiskahvien keittämiseen on Konnunsuolla parin viime vuoden aikana totuttu. Vankilan lakkautuspäätöksen jälkeen on hyvästelty 85 työntekijää. Vielä on jäljellä kuutisenkymmentä.

– Eilen kahviteltiin kaksi työkaveria. Yksi lähti Kajaanin suuntaan Sukevan vankilaan ja toinen Mikkeliin, kertoo Sunimento.

Hän ei ole aikeissa lähteä Etelä-Karjalasta.

Miehen pitää maakunnassa maatila Nuijamaalla. Se teettää Sunimenton mukaan työtä, muttei tuo leipää. Lisätienestiä piti siis löytää.

Kun tieto vankilan lakkauttamisesta tuli, Timo Sunimento pohti kevään ja päätti lopulta kouluttautua hierojaksi.

Maatilalla puurtaminen on yksinäistä, joten vuoden päästä näillä näkymin loppuvan vartijan työn tilalle hän halusi työn, jossa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä ja jossa käsien jälki näkyy ja tuntuu.

Konnunsuolla Sunimento aloitti vuonna 1987 kesävartijana. Alkuaikoina maatalon kasvatti olikin vankilan maatalouspuolella.

-Vankilanjohtaja kysyi, olenko sitten syksyllä valmis puimaan viljat, sanoo Sunimento.

Vankilan maatalouspuoli oli Sunimenton mukaan lähiympäristössä arvostettu, mutta viimeiset eläimet lähtivät viime keväänä.

Kaikilla konnunsuolaisilla suunnitelmat eivät ole selvillä. Noin 20 työntekijällä ei ole suunnitelmia vankilan jälkeiselle ajalle.

-Tätä porukkaa ei pakkomuutto muualle oikein houkuta, sanoo vankilanjohtaja Lea Lehtonen.

Virkasiirtolaput muihin vankiloihin on kuitenkin 62:lla.

Vankilanjohtaja Lehtosen mukaan lähtijöiden määrä ja suunta elävät jatkuvasti. Monelle virkasiirto on takaportti, josta kuljetaan, jos muuta ei ilmene.

Ura vankeinhoidossa jää monilta, jotka ovat löytäneet muita töitä. He ovat työllistyneet muun muassa Lappeenrannan kaupungille, poliisivankilan vartijoiksi, käräjäoikeuden tehtäviin sekä pelastuslaitokselle.

Hierojan ammatin lisäksi työntekijät ovat kouluttautuneet kuljetusalalle, kaupan alalle, hoitoalalle ja rajavartijaksi.

Vankilan pitkä lakkautusprosessi on Timo Sunimenton mukaan henkisesti raskas. Toisaalta se on antanut aikaa järjestää elämää käytännössä.

Vankilanjohtaja Lehtosta harmittaa myös se, että määräaikaiset työntekijät jäivät tukitoimien ulkopuolelle. Määräaikaisia oli Konnunsuolla yli 20.

Heistä moni on jäänyt työttömäksi, mutta muutama työllistynyt vankiloihin maakunnan ulkopuolelle.

Vankilanjohtaja Lea Lehtonen on tyytyväinen, että maakunnasta on löytynyt työtä aika monelle.

-Lakkautuspäätös ja taantuma iskivät samaan aikaan. Pelkäsin ettei juuri kukaan saisi uusia töitä, Lehtonen sanoo.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Vartija Timo Sunimento on työskennellyt Konnunsuon vankilassa 23 vuotta. Maatalon kasvatille tuli vuosien aikana tutuksi myös vankilan maatalouspuoli.

Konnunsuon työntekijät lähdössä moneen suuntaan

Vankilan työntekijöitä on tällä hetkellä lähdössä tai jo lähtenyt yhteensä 15 vankilaan.

Virkasiirtopaperi on 62 työntekijällä.

Parikymmentä siirtynee Mikkelin vankilaan, mutta myös länsirannikolle Vaasan vankilaan on siirtynyt työntekijä.

Muualta töitä on tähän mennessä löytänyt 24 entistä työntekijää. He ovat työllistyneet muun muassa Lappeenrannan kaupungille, poliisille ja käräjäoikeuteen.

Kirjoittaja:
Otto Ponto