Vesa Jäppinen visioi uutta Saimaankaupunkia

Tällä valtuustokaudella yhden kunnan malli ei nouse keskusteltavaksi. Lappeenrannassa liputetaan kaksinapaisen kuntamallin perään.

RUOKOLAHDEN kunnanjohtajan Vesa Jäppisen mielestä ajatus eteläkarjalaisesta suurkunnasta, Saimaankaupungista, voitaisiin ainakin periaatteellisella tasolla nostaa uudelleen pohdittavaksi.

Edellinen Lappeenrannan, Joutsenon, Imatran ja Rautjärven yhteinen yritys ei johtanut suureen kuntaliitokseen tämän vuosikymmenen alussa. Ruokolahti ei tuolloin ollut hankkeessa aktiivisesti mukana.

Jäppinen liittää Saimaankaupungin yhteen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin sekä Etelä-Karjalan liiton tulevaisuuden kanssa.

– Minusta olisi nyt hyvä aika nostaa Saimaankaupungin asia uudelleen esille ja samaan aikaan pohtia Etelä-Karjalan liiton roolia maakunnan kehittäjänä.

Jäppinen tietää, ettei Saimaankaupunkia synny ilman Imatraa, eikä vahvaa luottamusta eri toimijoiden kesken.

– Keskustelut esimerkiksi ammattikorkeakoulun aloituspaikkojen uusjaosta eivät ole Imatran seudulla maakunnallista luottamusta lisänneet.

Kunnanjohtaja Jäppinen odottaa Lappeenrannan kaupungilta maakuntaan nähden samanlaista isoveli-asennetta kuin Imatralla on oman seutukuntansa kuntiin. Suurella on oltava varaa antaa joskus periksi pienempien eduksi.

IMATRAN kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilen-Jäppinen (sd.) ei usko, että Saimaankaupunki-asiaan palataan ainakaan tämän valtuustokauden aikana.

– Maakunnassa on meneillään todella isoja elinkeinopoliittisia hankkeita Rauhan, Tiurun ja Ukonniemen alueella. Nämä meidän on hoidettava hyvällä yhteistyöllä. Uskon myös, että tämän valtuustokauden jälkeen maakunnallinen yhtenäisyys on aivan toisella tasolla kuin se on tähän mennessä ollut, Wilen-Jäppinen sanoo.

SAMOILLA linjoilla ovat myös Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Eeva Arvela (sd.).

– En jaksa uskoa, että Saimaankaupunki nousee uudelleen samanlaisena esiin. Uskon, että tulevaisuudessa meillä on kuntakenttänä kaksinapainen maakunta, Lappeenranta ja Imatra. Maakunnallinen yhteistyö on jo nyt hyvin tiivistä, Arvela sanoo.

– Olemme maakunnassa tehneet viime vuosien aikana niin suuria rakenteellisia ratkaisuja, että nyt on aika keskittyä niihin, Torniainen täsmentää.

Rautjärvellä Jäppisen ajatus saa jonkin verran vastakaikua, vaikka maakunnan geopoliittinen muoto ei yhden kunnan mallia suosikaan.

– Ehkä 8-10 vuoden periodilla, ei varmaankaan tällä valtuustokaudella. Itse olin Saimaankaupunki-selvityksen kannalla ja näen, ettei Etelä-Karjala kehity ilman todella vahvaa maakunnallista yhteistyötä, Rautjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Liisa Terävä (sd.) sanoo.

Eeva Arvela.

Liisa Terävä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen