Imatra pohtii suurten teatterituotantojen jatkoa

Tammikuun aikana ratkaistaan, nähdäänkö Karelia-salissa Nine-musikaalin jälkeen suuria teoksia ja kuinka usein.

Sari Pullinen

IMATRA. Suurten teatteriproduktioiden jatkosta on aloitettu keskustelu Imatralla. Teatterinjohtaja Antti Vartiala haluaa selkeän linjauksen siitä, käyttääkö Teatteri Imatra tulevinakin vuosina toisena näyttämönään kulttuurikeskuksen Karelia-salia. Jos käyttää, se tarkoittaa väistämättä suurten teosten tekemistä, ja ne taas tulevat muita kalliimmiksi mutta onnistuessaan tuovat paljon katsojia.

Sivistystoimen toimialajohtaja Jussi Virsunen haluaa sivistyslautakunnan päättävän asiasta. Ensimmäiseksi on päätettävä, vieläkö alkuvuodesta 2012 Imatralla nähdään musikaali tai muu suuri teatterituotanto. Päätös siitä tehdään vielä tässä kuussa.

Lautakunnan puheenjohtaja Pia Rantanen (kok.) muistuttaa päättäjien katsovan asiaa taloudellisesta näkökulmasta. Hän korostaa, ettei tätä keskustelua ole aloitettu Teatteri Imatran viimevuotisten suurten taloudellisten tappioiden vuoksi, vaan tarkoitus on rakentaa teatterille strategiaa.

— Suuriakin produktioita on mahdollista tehdä, kunhan pysytään inhimillisissä budjeteissa. Iso ei aina tarkoita kallista, Rantanen huomauttaa.

Toinen ratkaistava asia on Rantasen mielestä varsinaisen teatteritalon käyttöaste. Teatteri toimii vuokratiloissa. Näytännöt ovat nyt useana vuonna olleet alkuvuonna kulttuurikeskuksessa ja jo varhain kesällä kesäteatterilla, jolloin teatteritalon näyttämö seisoo suuren osan vuotta tyhjillään.

— Jos taas näytöksiä olisi kahdessa paikassa yhtaikaa, tekninen henkilökunta ei riittäisi, ja lisähenkilökunnan palkkaamisesta koituisi uusia kuluja, Rantanen pohtii.

Jussi Virsusen mielestä Karelia-sali antaa teatteriesityksille uuden ulottuvuuden.

— Esitykset ovat olleet upeita, ja yleisö on löytänyt meidät. Toivon, että pystymme jatkamaan isojen produktioiden tekemistä. Harkittava on, tehdäänkö niitä aivan joka vuosi. Se ainakin on huomattu, että teosvalinta on tehtävä tarkkaan, Virsunen sanoo.

Virsunen ei lähtisi voimakkaasti supistamaan teatterin katsojatavoitteita. Hieman ongelmalliseksi muttei mahdottomaksi budjetoinnin tekee se, että kaupungin talousarviovuosi on eri kuin teatterin näytäntökausi. Esimerkiksi seuraavaksi ensi-iltaan tulevan Nine-musikaalin harjoitukset alkoivat jo viime vuoden puolella, mutta lipputuloja siitä ei vielä voi olla.

— Jos vuonna 2012 päätetään tehdä iso teos, sen ensi-ilta sijoitetaan helmikuun loppupuolelle, jolloin harjoitukset voidaan aloittaa saman vuoden puolella, Virsunen näkee.

Vuonna 2009 Karelia-salissa esitetty musikaali Sound of Music tavoitti lähes 17 300 katsojaa, vuosi sitten operetti Yön ruhtinas lähes 10 200. Ninen katsojatavoite on 13 800. Eiliseen tiistaihin mennessä siitä oli myyty tai varattu lähes puolet.

Lisää aiheesta teatterinjohtaja Antti Vartialan haastattelussa kulttuurisivulla 16.

Kuva:

Vesa Nuotio

Operetti Yön ruhtinas on viimeisin Teatteri Imatrassa nähty suurproduktio. Se veti vuosi sitten Karelia-saliin yli 10 000 katsojaa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen