Jätevesi-investointi maksaa 28-43 miljoonaa euroa

Jätevesien siirtolinja, puhdistamon saneeraus ja myöhempi uuden jätevesipuhdistamon rakentaminen maksavat jopa yli 90 miljoonaa euroa.

Jyrki Nuottimäki

Lappeenrannan jätevesi-investoinnit maksavat kymmeniä miljoonia euroa jo lähivuosina. Vaihtoehdosta riippuen investoinnit – purkuputkilinja ja Toikansuon puhdistamon saneeraus – maksavat karkealla arviolla joko 28 tai 43 miljoonaa euroa.

Todennäköisimmät vaihtoehdot jätevesien purkupaikoiksi ovat Vuoksi Imatran alapuolella lähellä rajavyöhykettä tai Suur-Saimaa Joutsenon kaupunginosan edustalla.

Vuoksi-vaihtoehdossa siirtolinjan rakentaminen maksaa 34-38 miljoonaa euroa. Siirtolinja Suur-Saimaan puolelle Joutsenon edustalle maksaisi arviolta noin 23 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan Vesi Oy:n käyttöpäällikkö Riitta Moisio korostaa hintojen olevan karkeita arvioita, mutta ne kertovat suuruusluokan.

Molemmissa vaihtoehdoissa puhdistetut jätevedet johdettaisiin putkea pitkin kohteeseen Toikansuon jätevesipuhdistamolta.

Jätevesilinjat sekä Vuokseen että Suur-Saimaalle edellyttävät vesi- ja energiayhtiöiden toimitusjohtajan Reijo Kolehmaisen mukaan Toikansuon jätevesipuhdistamon saneeraamista. Se nostaa kustannuksia viidellä miljoonalla eurolla.

– Saneeraus toisi puhdistamolle teknistä aikalisää 2020-luvun puoliväliin saakka, minkä jälkeen on rakennettava kokonaan uusi jäteveden puhdistamo.

Uuden puhdistamon hintahaarukka on Riitta Moision arvion mukaan 40-50 miljoonaa euroa.

Teoriassa Lappeenrannan jätevesi-investointien kokonaislasku voi siis nousta Vuoksi-vaihtoehdolla jopa yli 90 miljoonaan euroon parin vuosikymmenen kuluessa.

Investointien rahoituskuvio on apulaiskaupunginjohtajan Kari Korkiakosken mukaan täysin auki.

Rahoitus on hoidettava käytännössä lainarahalla, koska vesiyhtiön tänä vuonna fuusiossa nielaisevan Lappeenrannan Energia Oy:n kassasta rahaa ei löydy.

– Lainaa on otettava ja sille on saatava kaupungin takaus. Neuvotteluissa ministeriö on luvannut putkilinjaan valtionapua, joka voi olla kustannuksista jotain 10-30 prosentin väliltä.

Korkiakosken mukaan näin isot investoinnit näkyvät aikanaan myös jätevesimaksujen korotuksina.

Kaupunki haluaa ajoittaa jätevesi-investoinnit mahdollisimman pitkälle aikavälille.

– Suunnittelutyö, luontoselvitykset, lupaprosessit sekä putkilinjalle tarvittavien maa-alueiden hankinta vievät aikaa. Töiden osalta tuskin tänä vuonna päästään liikkeelle, Korkiakoski sanoo.

Vuonna 2009 Vesi Oy:n liikevaihto oli 11,6 miljoonaa euroa ja käyttökulut 6,4 miljoonaa euroa.

Liikevoitto oli 2,2 miljoonaa euroa, mutta tilikauden tappioiksi yhtiö kirjasi 0,9 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki