Categories
Artikkelit

Lappeenrannan teatteriyleisö supistui reilusti huippuvuodesta

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginteatterin katsojamäärä supistui viime vuonna noin kolmanneksella vuoden 2009 huippuluvuista. Teatterissa kävi katsojia yhteensä noin 31 000, kun vuonna 2009 näytökset vetivät 44 500 katsojaa.Syitä odotettua huonompaan yleisömenestykseen on teatterinjohtaja Jari Juutisen mukaan monia, ennen kaikkea kevään ohjelmiston kehno menestys.Lastennäytelmä Knut Pitkäjalka ja rillumarei-musiikkinäytelmä Päivänsäde, minä ja menninkäinen vetivät väkeä selvästi odotettua huonommin. Kaiken kaikkiaan kevään esityksissä kävi katsojia noin 7 000 odotettua vähemmän.— Ohjelmistomme oli toiveiden mukaisesti kevyempi kuin vuosiin, ja silti näin kävi, Juutinen ihmettelee.Kesäteatterinäytelmä Votkaturistit keräsi katsojia noin 10 000, mikä oli parituhatta vähemmän kuin etukäteen uskottiin.Syksyllä teatteri veti taas hyvin yleisöä. Suuren humppamusikaalin aikaan ison salin penkeistä kolme neljäsosaa on ollut täynnä.Juutinen ei pidä yleisömäärän laskua dramaattisena. Vuoden 2009 luvut olivat poikkeuksellisen hyvät ennen kaikkea Votkaturistit-näytelmän ansiosta.Vuonna 2010 katsojaluvut palasivat samalle tasolle, mitä ne olivat vuonna 2008. Vuoden 2007 pohjalukemista, vähän runsaasta 21 000 katsojasta, ollaan yhä hyvän matkan päässä.Juutisen mukaan teatterin on mietittävä, miten katsojamäärät saadaan taas tänä vuonna nousuun.— Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että taiteen arvoa ei lasketa katsojalukujen perusteella.Teatteri Imatra teki viime vuonna yleisöennätyksen. Juutisen mukaan maakunnan teattereita tulisi katsoa kokonaisuutena, sillä yleisökin on pitkälti samaa. Kun toisella teatterilla on hyvä vuosi, toisella menee ehkä huonommin.Lappeenrannankaupunginteatterin vuosi 2010Suuri humppamusikaali keräsi 4 533 katsojaa, täyttöaste oli 77,5 %.Kekkonen! 3 129 katsojaa, täyttöaste 37,7 %.Kimpassa 2 792 katsojaa, täyttöaste 51,9 %.Knut Pitkäjalka 2 506 katsojaa, täyttöaste 40,4 %.Päivänsäde, minä ja Menninkäinen 2 384 katsojaa, täyttöaste 36,0 %.Votkaturistit 9 612 katsojaa, täyttöaste 53,3 %.

Johanna Sjöholm

Kirjoittaja: