Loppiainen jätti jälkeensä tyytyväisiä kauppiaita

Kauppa kävi poikkeusluvalla kohtuullisesti. Tieto aukiolosta tavoitti Etelä-Karjalaan tulleet venäläisasiakkaat. Liikkeissä halutaan loppiaisaukiololle jatkoa.

LOPPIAISAUKIOLO ei tuonut valtaisaa ostoryntäystä kauppoihin torstaina. Asiakkaita kuitenkin riitti kohtuullisesti ja kaupoissa vakuutetaan tyytyväisyyttä.

Lappeenrannan K-Citymarketin tavaratalojohtajan Pekka Niemelän mukaan loppiaisen tuntimyynti oli hyvän arkipäivän tasoa.

— Oli vilkasta ja koko kuudelle tunnille riitti asiakkaita. Hiljaisia tunteja ei ollut.

Ostoksille lähtivät niin paikalliset asukkaat kuin venäläisetkin. Niemelän mukaan asiakasmäärä viittaa siihen, että ihmisillä oli kohtuullisesti tietoa siitä, että kaupat ovat Etelä-Karjalassa auki.

Niemelän mukaan myynti kannustaa siihen, että kauppa haluaa pitää ovensa auki jatkossakin loppiaisena.

ETELÄ-KARJALAN Osuuskaupan (Eekoo) käyttötavarakaupan johtajan Risto Punkkisen mukaan loppiaiskauppa Lappeenrannan ja Imatran Prismoissa ylitti odotukset.

— Kauppa kävi huomattavasti paremmin kuin meidän normaalin kuuden tunnin sunnuntaiaukioloaikana.

Prismoissa ja Lappeenrannan Sokoksessa asiakkaista suurin osa oli venäläisiä. Tieto aukiolosta oli mennyt perille.

— Prismassa oli ennen kahtatoista piha tulvillaan venäläisiä henkilöautoja. Turistibusseja ei kuitenkaan ollut. Asiakkaat olivat varmaan lomalla Etelä-Karjalassa ja tekivät sen yhteydessä hankintojaan.

Punkkisen mielestä loppiais-aukiolosta pitäisi saada alueelle yhteinen päätös, etteivät toimipaikat joutuisi hakemaan sitä erikseen.

Henkilökuntaa ei ollut Eekoon yksiköihin vaikeaa saada.

— Enemmän olisi ollut tulijoita töihin, kuin mitä pystyimme ja katsoimme järkeväksi ottaa. Loppiaisesta saa kuitenkin pyhäpalkan ja opiskelijoille se on sopiva välipäivä tulla töihin.

LAPPEENRANTALAISEN kauppakeskus Gallerian johtajan Sari Mustapään mukaan päivä oli kävijämäärältään ja myynniltään samanlainen päivä kuin tavallinen sunnuntai. Tosin nyt pyhämyynti tehtiin neljässä tunnissa. Sunnuntaisin kauppakeskus on kuusi tuntia auki.

Mustapää uskoo, että myynti olisi ollut parempi, jos aukioloa olisi ehditty mainostaa. Nyt poikkeuslupa tuli vain viikkoa aiemmin, joten aikaa jäi vähän. Kauppakeskuksen liikkeistä kahdeksan piti ovensa auki.

— Tieto pitäisi aikaisemmin saada, jotta kaupat tietäisivät varautua: hankkia myytäviä tarvikkeita ja henkilökuntaa.

Mustapään mukaan kannattava myyntipäivä loppiainen oli. Gallerian asiakkaat olivat enimmäkseen venäläisiä.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen