Maakuntayhdistys elvyttämään Koitsanlahden hovia

Maakunnan lähetystö kävi Museovirastossa hakemassa harkinta-aikaa Koitsanlahden hoville. Hovi ei ole vielä Museoviraston myyntilistalla.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Etelä-Karjalan maakuntayhdistys haluaa Koitsanlahden hoville uutta nostetta.

-Maakuntayhdistys suunnittelee Koitsanlahden hovin neuvottelukuntaa, joka lähtisi etsimään hoviin esimerkiksi kulttuuritoimintaa, sanoo maakuntayhdistyksessä toimiva Etelä-Karjalan museon amanuenssi Jukka Luoto.

Maakuntayhdistys houkuttelee nyt hovin kehittämisestä kiinnostuneita vaikuttajia mukaan. Päätös neuvottelukunnasta tehdään yhdistyksen hallituksen tämän kuun kokouksessa.

KOITSANLAHDEN hovin on arvioitu päätyvän Museoviraston myyntilistalle, kun virasto on viime aikoina luokitellut omistamiensa rakennuksien käyttöä.

Luodon mukaan Koitsanlahden hovi on jo myyntilistalla.

-Ei Museovirasto nyt ihan lehteen laita myynti-ilmoitusta, mutta hovi on sellaisten rakennusten ryhmässä, joista virasto haluaa eroon.

Maakuntayhdistyksen aktiivit Luoto ja lappeenrantalainen Kyösti Tiainen sekä kansanedustaja Kimmo Tiilikainen kävivätkin viime vuonna pyytämässä Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostetilta jatkoaikaa Koitsanlahden hoville.

-Pyysimme hoville kahden vuoden harkinta-aikaa. Kostet suostui ja oli kehittämisideaan erittäin myönteinen, sanoo Luoto.

Tapaamisesta ei tehty muistiota, joten asia on vielä puheitten varassa.

KOSTET myöntää, ettei Koitsanlahden hovi ole niiden strategisesti tärkeiden rakennusten joukossa, jotka Museoviraston pitäisi ehdottomasti säilyttää.

-Myyntilistalla hovi ei kuitenkaan ole. Tällä hetkellä sillä listalla on lähinnä Helsingin liepeillä olevia rakennuksia. Ja jos me jostakin rakennuksesta luovutaan, se luovutetaan sellaiselle taholle, jonka täytyy vaalia historiallisia arvoja.

Kostetin mukaan Museovirasto aikoo olla mukana maakuntayhdistyksen kehittämishankkeessa, kunhan Luumäen Kotkaniemen museohanke saadaan keväällä valmiiksi.

KOITSANLAHDEN hovi on elänyt vuosia hiljaiseloa ja rapistunut käyttämättömänä. Viimeksi vuonna 2009 Museoviraston johtama työryhmä etsi toimijaa hoviin, mutta tuloksia ei tullut.

-Uskon, että perustettava neuvottelukunta onnistuu työssään paremmin, kun se kootaan hovin tulevaisuudesta huolta kantavista eteläkarjalaisista, sanoo Luoto.

Neuvottelukunnan tavoitteena olisi antaa hovin käytöstä esitys vuoden 2012 loppuun mennessä.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Etelä-Karjalan maakuntayhdistys yrittää nyt vuorostaan etsiä toimintaa Parikkalan Koitsanlahden hoviin. Hovin omistaja Museovirasto teki viime vuonna hoviin välttämättömiä korjaustöitä, mutta perusremonttiin ei ole ollut varaa.

Koitsanlahden hovi

Suomen ainoa lahjoitusmaakartano.

Alkujaan Ruotsin kuninkaan vuonna 1618 perustama latokartano.

Venäjä perusti lahjoitusmaakartanoksi vuonna 1721.

Nykyinen päärakennus vuodelta 1849.

Museotoimintaa vuosina 1966?-?1991.

Museovirastolle 1987.

Sijaitsee lähellä Kuutostietä Parikkalan kunnan eteläpäässä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen