Pienet katsojamäärät lyövät pahan loven SaiPan budjettiin

Jääkiekkoliigan tyvipäässä taisteleva SaiPa on jäänyt alkukaudella yleisötavoitteistaan reilusti.

Jarmo Hämäläinen

LAPPEENRANTA. Jääkiekkoliigan tyvipään taisteluun juuttuneen SaiPan kotipeleissä on tällä kaudella ollut tilaa katsomossa. Se näkyy seuran tulopuolella ja vetää ilmeet vakaviksi liigajoukkueen talousvastaavilla.

— Totta kai se huolestuttaa. Meidän budjettimme on laskettu 3 600 katsojan keskiarvon mukaan ja nyt meillä keskiarvo on ollut jotain 3 300, Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Sami Koikkalainen pohdiskelee.

Jääkiekkoliigan tilastojen mukaan SaiPan kotiottelujen tarkka katsojakeskiarvo on kauden tässä vaiheessa 3265. Kuusi kertaa tällä kaudella liigaotteluissa on Kisapuistossa ollut alle kolme tuhatta katsojaa.

KAUDEN keskiarvoksi SaiPan liigabudjetissa asetettu 3 600 katsojan määrä on ylittynyt viimeksi kaksi ja puoli kuukautta sitten, kun HIFK-ottelu veti 23. lokakuuta SaiPan kotikatsomoon yli 4 000 ihmistä. Loppiaisena HPK-ottelussa oli 2 829 katsojaa.

— Fakta on se, että vain kotivoitoilla ja pysymällä mukana taistelussa play off -paikasta meidän on mahdollista nostaa katsojalukuja. Se on sitä vaikeampaa, mitä kauempana play off-viiva on, Sami Koikkalainen sanoo.

SaiPa on tällä hetkellä 12 pistettä jäljessä juuri play off -viivan yläpuolella olevia Kärppiä. Otteluja joukkueilla on liigan runkosarjassa jäljellä 23—24.

— SaiPalla koko toiminnan fokus on nyt suunnattu siihen, että joukkue menee play off-peleihin. Lähiviikot ovat täynnä tärkeitä pelejä ja tilanne voi vielä muuttua paljonkin, kun saadaan sairaslistalta lisää pelaajia mukaan.

JOS SAIPAN kotiottelujen katsojaluku alkaa kakkosella useimmissa loppukauden otteluissa, katsojakeskiarvo saattaa runkosarjassa pudota lukemiin 3 100—3 150. Yleisökeskiarvossa 400—500 katsojan keskimääräinen pudotus merkitsisi 270 000—300 000 euron vajausta budjetissa.

Arvio perustuu siihen, että keskimäärin katsojan mukana tulee halliin 20 euroa. SaiPan otteluihin istumapakkalippujen hinnat vaihtelevat 16—23 eurossa.

Sami Koikkalainen ei tässä vaiheessa halua täsmentää budjettivajeen kokoa.

— Me olemme budjetista jäljessä, mutta onneksi olemme tällä kaudella onnistuneet hieman lisäämään myyntituloja per asiakas. Eihän se suomalaiskatsojien rahankäyttö vieläkään suurta ole, keskimäärin katsojat käyttävät hallissa lipun hinnan lisäksi ostoksiin 7—8 euroa.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

SaiPa pääsi loppiaisena taas pisteiden makuun, mutta tyhjiä katsomopaikkoja hallissa oli runsaasti.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen