S-market ja ravintola Nuijamaan rajalle

Eekoon kaavailemaa suuren luokan liikekeskusta ei vielä synny. Ahti Manninen uskoo, että yhteistyökumppaneita löytyy aikaa myöten.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan osuuskauppa rakentaa S-marketin ja ravintolan Nuijamaan raja-aseman tuntumaan.

Alun perin tavoitteena oli toteuttaa yhdellä kertaa suuren luokan liikekeskus. Toimitusjohtaja Ahti Mannisen mukaan ilmeisesti viimeistään ensi vuonna rakennettavat market ja ravintola-kahvila ovat ikäänkuin päänavaus suunnitellulle liikekeskukselle.

-Liikkeellelähtö tontilla on vähän viipynyt sen takia, että olisimme halunneet tehdä isomman keskuksen kerralla. Mutta ainakaan tähän hätään ei ole ilmaantunut yhteistyökumppaneita.

Eekoo osti vuonna 2006 kolme hehtaaria raja-aseman vierestä. Tontti, jolla on rakennusoikeutta peräti 16?000 neliötä, oli tuolloin vielä kaavoittamatta. Kaupunki rakentaa tontille kunnallistekniikan ja tien.

Mannisen mukaan rakentamispäätöstä ei vielä ole. Suunnittelu on alkamassa.

S-marketista tulee noin 2?000 neliön suuruinen eli suunnilleen Pallon tai Lauritsalan markettien kokoinen. Kahvila-ravintolaan on kaavailtu noin 200 asiakaspaikkaa.

-Uskon, että uutinen suunnitelmista poikii liikekeskukseen yhteistyökumppaneita. Aloitamme rakentamisen kaupungin puoleisesta päästä. Rakennusta voi myöhemmin jatkaa kauppakäytävällä ja muilla palveluilla. Olen kyllä melko varma, että tulevaisuudessa siinä tulee olemaan 16?000 neliötä rakennusmassaa pystyssä. Ja kun viisumivapaus tulee, sinne suunnalle mahtuu kymmeniä kauppoja lisää.

Market palvelee alueen asukkaita, tullin työntekijöitä ja tietenkin venäläisiä matkailijoita.

-Onkohan heillä tullessaan kiire Lappeenrantaan, mutta erityisesti pois mennessä luulisi kaupan ja sen hyvän kalaosaston houkuttelevan. Baari taas sopinee jonottajille.

Venäläiset asiakkaat otetaan erityisesti huomioon. Markettiin kaavaillaan omaa venäläisille suunnattua tuotealuetta.

-Siinä olisi pesuaineet, kahviröykkiöt ja mitä he haluavatkaan ostaa.

Runsaan kilometrin päässä Laplandia-marketilla on laajentumispaineita ja Kiinteistö Oy Vaalimaantie haluaisi rakentaa kaksi suurta kauppaa Laplandian läheisyyteen.

Koska alueella ei ole kaavaa, eivät hankkeet ilmeisesti etene. Manninen kertoo, että myös näiden toimijoiden kanssa on ”oltu joskus yhteydessä”.

-Mutta se yhteys on katkennut.

Venäläiset ovat kyselleet Eekoon tonttia.

-Kolmekin eri venäläistä tahoa on halunnut ostaa tontin. En tiedä, ovatko sitä bisnes- vai trokausmielessä kysyneet. Me emme sitä kuitenkaan myytäväksi ostaneet.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Eekoon liikekeskus tulee aivan raja-aseman tuntumaan. Alueella toimii jo Leader Fish?-niminen kala- ja matkamuistomyymälä, jonka kuvassa näkyvän piha-alueen takana on Eekoon tontti.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju