Tax free -pisteiden pahin ruuhka on vielä edessäpäin

Suomesta Venäjälle palaavat matkaajat ruuhkauttavat tax free?-pisteet loppiaisen jälkeen. Imatralla palautuksia haetaan myös väliaikaisesta parakista.

Tenho Tiilikainen

IMATRA. Imatran raja-asemalla matkustajaruuhkat olivat vielä tiistaina yhdensuuntaiset.

Venäjältä Suomeen oli henkilöautojonoa muutama sata metriä, Suomesta Venäjälle muutaman auton jono.

Imatran verovapaiden ostosten palautuspisteissä ei ainakaan puolen päivän aikaan joutunut tax free -ostostensa kanssa jonottamaan. Rajapatsaan Nesteen jälkipalautuspisteellä on kuitenkin huomattu matkustajamäärien vilkastuminen vuodenvaihteessa ja sen jälkeen.

-Venäläisiä asiakkaita on käynyt moninkertainen määrä normaaliaikaan verrattuna, asemanhoitaja Ville Laalo Rajapatsaan Nesteeltä kertoo.

Laalon mukaan heillä tax free?-palautuksia hakevat asiakkaat käyttävät aseman palveluja varsin tasaisesti. Ensimmäiset tulevat heti aamusta aseman auettua.

Pari kuukautta Imatran raja-aseman läheisyydessä toiminut Safar Oy:n tax free-palautuspiste ei ole vielä merkittävästi vaikuttanut Rajapatsaan Nesteen palautuspisteen käyttömääriin.

-Ehkä yhtenä syynä on se, että meillä on pidemmät aukioloajat.

– Se, missä muutosta on tapahtunut, on keskimääräisen palautusmaksun kasvu.

SAFAR OY:N palautuspisteessä odotetaan vilkasta viikonloppua.

Asiakkaiden määrä on kasvanut viikon edetessä selvästi, myös palautuspisteen aukioloaikoja on pidennetty venäläisryntäystä odoteltaessa.

-Vielä ei ruuhkista voi puhua, mutta jo maanantaina oli selvästi vilkkaampaa kuin ennen vuodenvaihdetta, palautuspisteessä työskentelevä Violetta Korhonen kertoo.

Safarin palautuspistettä käyttävät paitsi harvemmin Suomessa käyvät venäläisturistit myös Svetogorskista ja sen ympäristöstä hyvinkin usein Suomessa piipahtavat matkaajat. Aika usein palautuspisteenä toimiva parakki täyttyy bussilastillisesta matkaajia.

-Bussi on voinut tulla Nuijamaan kautta ja ostokset on tehty Lappeenrannassa. Venäjälle palataan imatran kautta, koska täällä ei yleensä ole niin kova ruuhka. Ostokset ovat elintarvikkeita, vaatteita, teknisiä laitteita, televisioita ja jopa huonekaluja, Violetta Korhonen listaa.

Tatjana Arzakova oli tiistaina palaamassa takaisin Venäjälle ja kävi hakemassa veroedun ostoksistaan.

-Tulimme Suomeen jo joulun aatonaattona. Olemme viettäneet joulun ja uudenvuoden Suomessa Puumalassa, jossa meillä on talo, Arzakova selvitti.

Arzakova ja hänen perheensä käyvät Suomessa säännöllisen usein.

-Lähes aina kuljemme Imatran raja-aseman kautta. Tämä on nopea ja täällä on hyvä palvelu, Arzakova kiittelee.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Tatjana Arzakova asioi tiistaina Pelkolan tax free?-pisteessä. Kristiina Karkkonen ja Violetta Korhonen uskovat, että asiakkaita riittää loppiaisen jälkeen ruuhkaksi saakka.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen