Categories
Artikkelit

Vesiosuuskunta valitsi verkoston

Kunnan verkostoon liittyvät välttyvät kaivoista huolehtimiselta. Heimalan vesiosuuskunnassa ratkaisu syntyi yksituumaisesti.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Tieto haja-asutusalueiden jätevesiremonttien keventämisestä ei ole hetkauttanut luumäkeläisen Heimalan vesiosuuskunnan jäseniä. He olivat tehneet ratkaisun yhteisen viemärilinjan rakentamisesta ja yhdistämisestä kunnan verkostoon yksituumaisena ja tietoisena sekä ratkaisun eduista että kustannuksista.

Vesiosuuskunnan viemäröintihanke on parhaillaan käynnissä Taavetin eteläpuolella muutaman kilometrin päässä taajaman keskustasta.

Vesiosuuskunnan puuhamies Jukka Kuningas ei tarkkaan ottaen muista, milloin ratkaisu yhteisestä viemärilinjasta tehtiin.

Hän on sitä mieltä, että yhteistä viemäriä olisi ryhdytty puuhaamaan muutenkin, ilman jätevesiasetuksen velvoitteita.

-Kyläläiset ovat tästä jo kauemmin puhuneet. Onhan se tietysti mahdollista, että homma vauhdittui asetuksen muutoksesta.

KUNINGAS pitää vesiosuuskunnan ratkaisua oikeana, vaikka kustannukset taloutta kohti noussevat 6 000-7 000 euroon.

Tarkkaa summaa ei vielä tiedetä. Se on kuitenkin enemmän kuin kiinteistökohtaiset ratkaisut säännösten lieventämisen jälkeen, uusimpien tietojen perusteella.

Niiden tietojen mukaan määräysten edellyttämät remontit maksaisivat keskimäärin 3 000-4 000 euroa per kiinteistö.

-Käsittääkseni siinä tarkoitetaan suodatus- ja imeytyskenttiä. Pienpuhdistamot ovat kyllä kalliimpia. Jos sellainen kiinteistölle laitetaan, äkkiä puhutaan jostain kymppitonnista, Kuningas tietää.

Vesiosuuskunnan taloudet ovat sopivan matkan päässä kunnan verkostosta, jotta yhteinen viemärilinja kannattaa rakentaa.

Verkostolle kertyy mittaa noin 12 kilometriä.

HEIMALAN vesiosuuskunnan päätös yhteisestä viemärilinjasta on kiinteistökohtaisia ratkaisuja vaivattomampi tulevan käytön kannalta. Osakkaiden ei tarvitse kurkkia jätevesikaivoihin eikä pienpuhdistamoihin ja vahtia niiden toimintaa.

-Lisäksi on sata varmaa, että muutaman vuoden kuluessa niistä jotakin hajoaa. Testit ovat kertoneet, että pienpuhdistamot ovat aika surkeita.

-Meidän ratkaisumme on tavallaan huoleton. Joku joutuu tietysti osuuskuntalaisten puolesta huolehtimaan pumpuista. Valitsimme järeät pumput. Päätimme, ettemme ota mitään halpispumppuja. Olisimme voineet säästää muutaman satasen per pumppu, mutta sitten olisimme kärsineet niiden vioista lopun ikäämme.

OSUUSKUNTA tilasi pumput samalta valmistajalta kuin kunta on tilannut omansa -?Näin huolto voidaan järjestää keskitetysti, saada tarvittaessa kaukohälytykset yhteensopiviksi ja niin edelleen, selittää Jukka Kuningas yhteishankkeen etuja.

KUVATEKSTI

Matti Riihelä

Heimalan vesiosuuskunnan viemäriputkille kaivetaan linjaa Taavetin kupeessa.

Soini Hatinen otti putkikieppiä vastaan torstaina vesiosuuskunnan viemärityömaalla.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä