Vuosi kuunteluoppilaina

Viiden ylämaalaisedustajan ensimmäinen vuosi Lappeenrannan valtuustossa kului totutellen. Kohutun kassakaappi-sopimuksen he haluaisivat jo haudata mappi-ö:hön.

LAPPEENRANTA. Vuosi sitten 17 hengen kunnanvaltuusto vaihtui 76 edustajan kaupunginvaltuustoksi. Kun Ylämaan kunta lakkasi olemasta, viidestä ylämaalaisedustajasta tuli Lappeenrannan kaupunginvaltuutettuja.

Ylämaalaisten ensimmäinen vuosi valtuustossa on kulunut totutellen. Kun ennen päätettävänä oli noin 1 400 asukkaan asiat, nyt mittakaava on kasvanut 50-kertaiseksi.

— Olemme olleet kuunteluoppilaita, Helena Laapas (kok.) luonnehtii.

— Pienessä kunnassa tottui, että asiat etenevät nopeasti. Nyt se on niin, että asiat valmistuvat joskus, Ari Alatalo (kesk.) sanoo.

Viisikko suhtautuu muutoksen pääosin tyynesti. Muu valtuusto on ottanut ylämaalaiset hyvin vastaan.

Jotkut asiat kuitenkin harmittavat.

Ylämaalaisilla ei ole edustajia kaupunginhallituksessa tai lautakunnissa, joissa pääsisi mukaan asioiden valmisteluun.

Valtuuston rooliksi jää usein käytännössä vain hallituksen päätösten hyväksyminen tai hylkääminen.

— Vaikutusvaltamme Lappeenrannan politiikassa on suhteellisen pieni. Se on välillä aika lailla turhauttavaa, Jukka Lohko (kesk.) toteaa.

Seija Hovin (kesk.) mielestä yksi erikoinen asia on valtuuston istumajärjestys.

Muut edustajat istuvat omien valtuustoryhmiensä joukossa. Ylämaalaiset, eli neljä keskustalaista ja yksi kokoomuslainen, on sijoitettu salin laidalle riviin aakkosjärjestyksessä.

— Me olemme siellä kuin kananpojat orrella, Alatalo sanoo.

Laapas on asiasta eri mieltä. Hänen mielestään paikka on salin paras, koska sieltä näkee kaikki muut valtuutetut.

Ennen kuntaliitosta nousi kohu sopimuksesta, jonka ylämaalaiset ja lappeenrantalaiset solmivat vähin äänin.

Herrasmiessopimukseksikin kutsutussa paperissa sovittiin, että ylämaalaiset eivät kiistatilanteissa horjuta valtuuston poliittisia voimasuhteita. Sitoumuksen oli tarkoitus helpottaa demareiden ja kokoomuksen asemaa, kun valtuustoon tuli kesken kauden Ylämaalta neljä keskustalaista.

Ylämaalaisvaltuutettujen mielestä paperista on enää turha nostaa äläkkää. Heidän mukaansa se ei ole juurikaan vaikuttanut valtuustotyöhön.

— Kokouksissa se ei näy, vaan kytee ikään kuin taustalla. Julkisesti sopimuksesta ei puhuta, mutta vihjaillaan toisinaan, Lohko kuvailee.

Kuluvan vuoden viimeisessä kokouksessa ylämaalaiset päättivät olla puuttumatta Joutsenon jäähallikiistaan. Kun jäähallin toteuttamisen siirtämisestä äänestettiin, kaikki ylämaalaiset äänestivät tyhjää.

— Asia oli kirjattu Joutsenon ja Lappeenrannan liitossopimukseen. Olimme sitä mieltä, ettei se ole asia, johon meidän pitää puuttua, Lohko sanoo.

Kuvateksti

Mika Strandén

Ylämaata Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa edustavat Antti Ihalainen (kesk.), Helena Laapas (kok.), Ari Alatalo (kesk.), Seija Hovi (kesk.) ja Jukka Lohko (kesk.).

Lappeenrannan

valtuusto

Valtuutettuja on yhteensä 76.

Sosiaalidemokraateilla on 20 paikkaa.

Keskustalla 20 paikkaa, joista neljä on ylämaalaisia.

Kokoomuksella on 16 paikkaa, joista yksi on ylämaalainen.

Sitoutumattomalla Myö-ryhmällä on 7 paikkaa.

Kristillisdemokraateilla 5.

Vihreillä 4.

Perussuomalaisilla 2.

Vasemmistoliitolla 1.

Muutos 2011 -puolueella 1 paikka.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm