Kanava-alueen kulkulupien myöntäminen siirtyy venäläisille

Kulkulupapäätökset siirtyvät Venäjän apulais-liikenneministerille. Uuteen kanavasopimukseen liittyvät käytännöt kanava-asioiden hoidossa ovat vielä sopimatta.

LAPPEENRANTA. Uusi kanavasopimus vie Suomen kanavavaltuutetulta oikeuden huoltohenkilöstön kulkulupien myöntämiseen.

Uuteen lupamenettelyyn siirrytään seitsemän kuukautta sen jälkeen, kun Suomi ja Venäjä ovat vahvistaneet maiden välisen valtiosopimuksen.

Vielä voimassa olevan sopimuksen mukaan kulkuluvat myöntävä viranomainen on Saimaan kanavan hoitokunta. Käytössä olevia kulkulupia on tällä hetkellä yli 400.

Saimaan kanavan hoitokunnan toimistopäällikön Seppo Kykkäsen mukaan uuden lupamenettelyn käytännöt ovat tässä vaiheessa täysin auki.

— Suomalaiset ovat kertoneet oman ehdotuksensa menettelystä, ja siitä on oltu kiinnostuneita. Koska lainsäädäntö Venäjän puolella on vielä kesken, virkamiehet eivät ole voineet ottaa kantaa asiaan.

Kykkäsen mielestä suurempia ongelmia ei ole odotettavissa, koska venäläiset kanava-asioita hoitavat henkilöt suhtautuvat asioihin hyvin käytännöllisesti, ja kanavan toimintaan liittyvät ongelmat halutaan hoitaa sujuvasti.

Suomalaisten ehdotuksessa varsinainen lupamenettely hoidetaan Venäjän liikenneministeriössä, mutta kulkulupaan liittyvät tunnistekortit valmistetaan Suomen kanavavaltuutetun toimiston työnä Venäjän viranomaisen hyväksymän nimilistan mukaan.

Myöntöjen nopeuttamiseksi suomalaiset ovat esittäneet Venäjän kanavavaltuuskunnalle sähköistä asiointia.

Pitkäaikaisella luvalla liikkuvalle yksittäiselle työntekijälle tai yrittäjälle muutos ei näkyisi millään tavalla.

Kykkäsen mukaan ongelmia saattaisi tulla sellaisissa tilanteissa, joissa lupa on myönnetty nopealla aikataululla lyhytkestoista työtä varten.

Näissäkään tapauksissa rajan molemmin puolin ei silti oltaisi Moskovan byrokratian aikakäsityksen varassa.

Uutena menettelynä kanavan vuokra-alueella ovat rajavaltuutettujen myöntämät luvat.

Uusi kanavasopimus lopettaa Suomen puolelta kanavan hoitokunnan. Uutena organisaationa aloittaa tuolloin kanavavaltuutetun toimisto. Suomen kanavavaltuutetun tehtäviä hoitaa liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö.

Kirjoittaja:
hannu Ojala