Käsilukko Brasilian tapaan

Brasilialainen jujutsu oli yksi Kamppailupäivien kilpailulajeista Imatralla. Kamppailu-keskuksessa väänsi viikonloppuna yli 150 ottelijaa.

IMATRA. Santtu Homanen vääntää Joona Grénin kyynärpäätä sijoiltaan Imatran Kamppailukeskuksen tatamilla. Brasilialaisen jujutsun ottelu kääntyy kuitenkin samantien, kun Gracie Barra Lappeenrantaa edustava Grén pyörähtää lukosta irti ketterällä kuperkeikalla.

Maton laidalla istuva valmentaja ehtii vielä kehottaa Gréniä poraamaan polvensa Homasen reiteen, kunnes mittelö päättyy. Kotisalissaan vääntävän MMA Imatran Homasen käsi nostetaan kattoon voiton merkiksi. Lopuksi kaksikko taputtaa toisiaan olkapäälle hymyssä suin.

Rankkaa, mutta rehtiä.

-Tämä on vähän iisimpää kuin vapaaottelu, mutta joutuu miettimään enemmän mitä tekee.

-Omalla kohdallani syy tämän lajin valintaan on se, että olen nelikymppinen enkä halua olla enää hakattavana, MMA Imatran brasilialaisen jujutsun lajivastaava Kimmo Makkonen nauraa.

BRASILIALAISTA jujutsua verrataan taktisuudessaan usein shakkiin.

-Jos tykkää vauhdikkaammasta painista, voi valita lukkopainin, jossa on enemmän toimintaa. Jos taas haluaa teknisempää painia, brasilialainen jujutsu on siihen oikea laji, Makkonen vertaa.

Brasilialainen jujutsu oli yksi neljästä kilpailulajista MMA Imatran viikonloppuna järjestämillä Kamppailupäivillä.

MMA Imatran omalla salilla Mansikkapaikassa miteltiin lauantaina lukkopainissa ja potkunyrkkeilyssä. Sunnuntaina ohjelmassa oli BJJ:n lisäksi vapaaottelua.

Väkeä riitti odotetusti tungokseen asti, sillä ottelijoita oli eri lajeissa noin 150.

KAMPPAILULAJIEN nouseva suosio saa tukea tuoreimmasta Kansallisesta liikuntatutkimuksesta. Lasten ja nuorten harrastajamäärät perinteisissä kamppailulajeissa ovat nousseet 12 vuodessa alle 30 000:sta liki 40?000:een, vaikka ikäluokat ovat pienentyneet.

Aikuisharrastajien määrä yksin nyrkkeilyssä ja potkunyrkkeilyssä on noussut samassa ajassa 14 000:sta 35 500:aan MMA Imatran puheenjohtaja Mikko Suvanto uskoo ilmiön johtuvan osittain varsinkin vapaaottelun ja nyrkkeilyn kasvaneesta medianäkyvyydestä.

-Seurat ovat myös ymmärtäneet tarjota myös harrastajille mahdollisuutta hyvään treeniin. Varsinkin perinteisissä kamppailulajeissa, kuten painissa ja nyrkkeilyssä, toiminta on ollut hyvin kilpailukeskeistä, Suvanto toteaa.

-Lisäksi ihmiset jollakin asteella kokevat, että kamppailu on hyvää treeniä. Sehän onkin fyysisesti tosi monipuolista ja kehittää myös päätä.

Kuvateksti

Heli Blåfield

Valkoasuinen Jyväskylän Fight Clubin Ville Ponkilainen sai Tampereen Ju-Jutsukoulua edustavan Kari Jalavan selälleen brasilialaisen jujutsun ottelussa Imatralla. Tuomari Janne Maunonen valvoi ottelijoiden suorituksia.

Kamppailupäivien lajit

Brasilialainen jujutsu: Painottuu erilaisiin maassa käytettäviin kamppailutekniikoihin. Ottelut pyritään lopettamaan lukolla tai kuristuksella. Käytetään Gi-pukua, japanilaisperäisille lajeille tyypillisesti.

Lukkopaini: Hyvin samankaltainen brasilialaisen jujutsun kanssa. Lisäksi tekniikoita vapaapainista, sambosta ja judosta. Ei käytetä Gi-pukua.

Vapaaottelu: Säännöt sallivat monipuoliset pysty- ja mattotekniikat, iskut ja lukot. Lukkopainin tekniikat ovat merkittävässä osassa.

Potkunyrkkeily: Yhdistää nyrkkeilyn käsitekniikat ja karaten jalkatekniikat.

Lähde: Wikipedia

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen