Kuorttisen Luomukanalan tuhot vielä arvailun varassa

Kanalarakennuksen romahtaneen katon alta pelastettiin toista tuhatta kanaa lauantaina. Sama verran kanoja menehtyi rakenteiden alle. Vahinkojen suuruudesta tai korvauksista ei ole vielä tietoa.

LAPPEENRANTA. Tunnelmat Kuorttisen luomukanalan maatalousyhtymässä olivat maanantaina apeat lauantaisen kanalarakennuksen katon romahtamisen jäljiltä.

– Masentavalta tuntuu. Oikeastaan mitään ei ole voitu tehdä lauantain jälkeen. Emme edes tiedä, miten tästä jatketaan, kommentoi kanalan isäntä Juha Kuorttinen maanantaina.

Partalan kylällä sijaitsevan tilan yhden kanalarakennuksen toinen lape romahti toistaiseksi tuntemattomasta syystä varhain aamulla viime lauantaina.

Osittain romahduksessa tuhoutunut rakennus oli pienin yksikkö tilan neljästä kanalarakennuksesta. Kanoja rakennuksessa oli noin kolme tuhatta. Muissa yksiköissä on noin 13?500 kanaa.

KUORTTINEN kiittelee vuolaasti Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen, vapaapalokuntien sekä naapurien apujoukkoja, joiden neuvokkaan toiminnan ansiosta romahtaneen katon alta pelastettiin arviolta toista tuhatta kanaa.

Pelastustyöt päästiin aloittamaan vasta sen jälkeen, kun rakennuksen seiniä ja romahtaneita kattolaipioita oli tuettu.

– Ahtaista luolamaisista tiloista kanoja ei voinut kantaa pois. Pelastajat muodostivat pitkän ketjun, jota pitkin kanat siirrettiin yksi kerrallaan turvaan. Se oli hidasta puuhaa ja pelastustöitä tehtiin iltatunneille saakka, kunnes romahtaneen katon alta ei enää kuulunut kaakatusta, Kuorttinen kertoo.

– Tuhon jälkien siivoamiseen voi mennä viikkoja. Vakuutustarkastajan pitää tutkia vahingot ja purkutöitä varten tarvitaan rakennusalan ammattilaisen arvioita.

TUHOUTUNEEN rakennuksen ja menetettyjen kanojen tuotannolle aiheutuneita tappioita on vielä mahdotonta arvioida. Menehtyneiden kanojen korvaaminen uusilla luomukanoilla kestää ainakin puoli vuotta.

Kanalassa oli onneksi vain pieni osa tilan kanoista. Ne oli siirretty rakennukseen viikko ennen onnettomuutta. Kanoista vasta 5-10 prosenttia oli aloittanut munintansa.

Kuorttisen mukaan tila on vakuutettu, mutta hänellä ei ole vielä tietoa, mitä vakuutukset korvaavat.

– Mahdollinen investointi uuteen rakennukseen maksaisi yli puoli miljoonaa euroa.

Hän ei osaa vielä sanoa, mitä kuolleille kanoille tehdään, kun ne on kaivettu raunioista esille.

– Poistettavia kanoja on toimitettu muun muassa alueen metsästäjille, jotka käyttävät kanoja haaskoilla ja syötteinä supikoirien metsästyksessä. Toiminnasta on hyötyä meille, koska ulkotarhauksessa supien suuhun joutuu satoja kanoja joka vuosi.

KUORTTINEN pitää onnettomuutta ikävänä iskuna tilan kuorikananmunien tuotannolle.

– Luomumunien tuotanto on työllistävää puuhaa. Onnettomuuden menetyksen korvaaminen kestää vuosia, koska tuotantotuet ovat pieniä.

Kuorttisen luomukanala

Perheyritys on perustettu vuonna 1925. Kanala toimi aikaisemmin Malmin siitoskanala -nimellä.

Tilan luomutuotanto alkoi vuonna 1989. Tilalla munii nykyisin noin 17 000 kanaa.

Tila kasvattaa itse luomukanansa ja markkinoi tuotteet kotimaahan. Tilalla on myös tilamyymälä.

Maatalousyhtymässä on neljä omaa ja ja kolme virasta työntekijää.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki