Lasikuituenkeli sopii hautamuistomerkiksi

Luumäellä hautakiven korkeutta puitiin oikeudessa. Imatran ja Lappeenrannan suurissa seurakunnissa hautakivet ovat kelvanneet ilman suurempia keskusteluja.

Anssi Kemppinen

PARIKKALAN seurakunnan kirkkoneuvostossa käsitellään nimen poistamista hautamuistomerkistä.

-Asia ei ole julkinen. Harvinainen tapaus on, enkä muista että meillä hautamuistomerkeistä olisi aiemmin tarvinnut keskustella kirkkoneuvostossa, sanoo talouspäällikkö Ritva Laine.

Sopimattomista hautamuistomerkeistä nousee silloin tällöin väittelyä seurakunnissa.

Viime syksynä Vantaan seurakuntayhtymä piti ”holokaustin uhri” -kirjoitusta sopimattomana hautakivessä. Taiteilija Kalervo Palsan muistomerkki herätti aikoinaan kiistaa Kittilässä.

HAUTAMUISTOMERKKI on omaisten omaisuutta, mutta hautausmaan ohjeet määräävät muistomerkin kokoa, muotoa ja vanhan uudistamista.

-Jos omaisilla on ajatuksena jotain poikkeavaa, niin piirustukset on tuotava minulle. Yhtä ainutta kiveä ei ole tarvinnut hylätä. Enkä ole löytänyt kivistä hyvän maun vastaista tekstiäkään, sanoo Imatran seurakunnan ylipuutarhuri Ari Ylähollo.

Ylähollon mukaan sopiva muistomerkki on turvallinen ja sopii ympäröivälle hauta-alueelle.

LAPPEENRANNAN seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Jukka Nikunenkaan ei muista, että kiviä olisi hylätty, mutta soveliaisuudesta on kysytty lausuntoa kirkkoneuvostosta.

-Omaiset olivat tuoneet muistomerkiksi lasikuituisen enkelin, jonka materiaali poikkesi ympärillä olevista muistomerkeistä. Myös puisesta liekinmuotoisesta muistomerkistä pyydettiin lisälausunto.

Nikusen mukaan mitatkin ovat väljiä, kunhan kivi mahtuu haudalle. Vanhalle hautausmaalle sopii korkeampiakin muistomerkkejä, kun siellä sellaisia on jo muutenkin.

Nikusen mukaan kiviliikkeet tietävät ohjeet.

PARI vuotta sitten Luumäen seurakunnassa hautakiven kokoa puitiin oikeudessa asti.

Omaiset halusivat pystyttää Saksalan hautausmaalle 170 senttiä korkean hautakiven, johon olisi yhdistetty kaksi hautakiveä ja saatu mahtumaan usean edesmenneen nimet.

-Hautakivi olisi ollut reilusti korkeampi kuin muut. Hautapaikka sijaitsee myös kummulla. Seurakunnan päätöksellä voi saada muutettua ohjeita, mutta tässä tapauksessa meillä ei ollut siihen mitään syytä, sanoo kirkkoherra Heikki Svinhufvud.

Luumäen kirkkoneuvosto päätyi esittämään kapealle haudalle korkeintaan 110 senttiä korkuista kiveä.

OMAISET vetosivat siihen, että Saksalan hautausmaalla on muitakin korkeita muistomerkkejä. Oikeus tuki seurakuntaa, koska ne oli tehty kauan ennen hautaohjesääntöjä.

-Omaiset hävisivät ja pettyivät päätökseen. Oikeuden mukaan seurakunta toimi hautausmaan ohjeiden mukaan, sanoo Svinhufvud.

Luumäen tapauksessa ulkopaikkakuntalainen hautakiviliike ei kysynyt virallista lupaa.

Mika Strandén

Lappeenrannan seurakuntayhtymässä hautamuistomerkin materiaalista on keskusteltu kirkkoneuvostossa. Lausuntoa tarvittiin Lepoharjun ja Ristikankaan hautausmailla olevista lasikuituisista enkeleistä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen