Savitaipaleen nuoret ojentavat auttavan kätensä yksinäisille

Ystävänpäivän gaalailta valmistuu rippikoululaisten voimin. Yhteisvastuukeräys torjuu tänä vuonna nuorten yksinäisyyttä.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Ystävänpäivänä 14. helmikuuta Savitaipaleella vietetään aivan erityistä gaalailtaa. Ohjelmasta ja järjestelyistä vastaavat rippikouluikäiset nuoret, jotka tempauksellaan auttavat toisia nuoria.

-Keräyspäällikön näkökulmasta tämä on aivan upea juttu. En muista, että rippikoululaiset olisivat koskaan aikaisemmin lähteneet toimimaan tällaisella intensiivisyydellä, Savitaipaleen seurakunnan diakoni Marja Hjerppe kiittelee.

Ajatus gaalaillan pitämisestä syntyi rippikoululaisten festarimatkalla. Oli puhuttu nuorten yksinäisyydestä ja tähän ongelmaan keskittyvästä vuoden 2011 Yhteisvastuukeräyksestä.

-Idea syntyi bussissa. Sen jälkeen olemme suunnitelleet esityksiä, värvänneet toisia nuoria esiintymään ja keksineet esitettäväksi yksinäisyyteen liittyviä tarinoita, Irene Toivola ja Sara Turunen kertovat.

Poikkeuksellisen aikaansaava 34 rippikoululaisen porukka hoitaa tapahtuman alusta loppuun omin voimin. Vs. nuoriso-ohjaaja Hanna Räsäsen tehtävänä on lähinnä antaa taustatukea tekijöille.

MUSIIKKIA, tanssia ja sanataidetta sisältävää gaalailtaa on osittain valmisteltu koulutunneilla. Europaeuksen koulun tukioppilaat järjestävät Yhteisvastuukeräyksen koulussa.

-Kukin rippikoululainen sai viisi haastekorttia, joilla lähipiiriä haastetaan mukaan keräykseen. Kortit on lähetetty opettajille ja kunnan työntekijöille, ja haastekirjeitä on lähetetty yrityksille ja yhteisöille.

Mitä enemmän keräys tuottaa Savitaipaleella, sitä enemmän paikalliset nuoretkin hyötyvät siitä. Kymmenesosa Yhteisvastuukeräyksen tuotosta käytetään paikallistasolla.

-Yksinäisyys on asia, joka ei välttämättä näy ulospäin. Paikallisen tuoton voisi käyttää vaikka nuorille järjestettäviin tapahtumiin, Toivola ja Turunen esittävät. Seurakuntatalossa 14. helmikuuta kello 18 alkavassa tapahtumassa varoja kerätään kahvitarjoilulla, arvoilla sekä Yhteisvastuu-tuotteiden myynnillä.

YHTEISVASTUUKERÄYS pyrkii nostamaan esiin kohderyhmiä, jotka ovat jääneet vähälle huomiolle. Sunnuntaina alkanut järjestyksessä 61. Yhteisvastuukeräys keskittyy suomalaisten nuorten yksinäisyyden torjunnan lisäksi yksinäisten ja haavoittuvassa asemassa olevien nuorten aseman parantamiseen Mosambikissa.

Viime vuonna Yhteisvastuukeräys tuotti ennätysmäiset 6,8 miljoonaa euroa Haitin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Tämänvuotinen keräys jatkuu seurakunnissa ja pankeissa huhtikuun loppuun asti.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Savitaipaleen seurakunnan diakoni Marja Hjerppe, rippikoululaiset Sara Turunen ja Irene Toivola sekä vs. nuoriso-ohjaaja Hanna Räsänen ovat loppusuoralla Ystävänpäivän gaalaillan valmisteluissa. Kaikki 34 kesän rippikoululaista ovat mukana tapahtuman järjestelyissä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen