Lappeenranta yrittää hillitä palveluasuntorakentamista

Kolme yksityistä osakeyhtiötä suunnittelee yhteensä 180 palveluasunnon rakentamista. Kaupunki ei puoltanut MVH-Asuntojen korkotukilainahakemusta.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Tehostetun palvelun Laurinkodin harjannostajaisia juhlittiin torstaina Lappeenrannan Lauritsalassa. Lappeenrannan Joutsenoon, Leivontielle on suunnitteilla toinen tehostetun palvelun palvelukoti. Asuntotoimenjohtaja Risto Kantolan mukaan vanhusten palveluasuntoja alkaa nyt olla myös riittävästi. Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukaan tehostetun palveluasumisen piirissä pitäisi olla kuusi prosenttia kunnan yli 75-vuotiaista asukkaista.

-Tehostetun palveluasumisen asuntoja oli Lappeenrannassa vuoden 2009 lopussa yli 300. Sen jälkeen on valmistunut Ortamonpuiston palvelukoti, jossa on 84 paikkaa. Tänä vuonna valmistuu Hallituskadulle Laurinkoti, jossa 19 paikkaa. Viikko sitten selvisi, että Leivontien 34-paikkaiselle palvelukodille Joutsenossa saadaan valtion rahoitus, Kantola laskee.

-Sosiaali- ja terveyspiirin marraskuussa antaman ilmoituksen mukaan Lappeenrannassa asuu vuonna 2015 noin 6 920 yli 75-vuotiasta.

Samaan aikaan yksityiset sijoitusyhtiöt ovat tehneet suunnitelmia yhteensä 180 palveluasunnon rakentamisesta Lappeenrantaan.

ASUNTOTOIMI ei puoltanut MVH-Asunnot yhtiön ympäristöministeriön alaisuudessa toimivalle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle tekemää korkotukilainahakemusta.

-Ainakin itse epäilen, ettei kaikille näille uusille palveluasunnoille ole käyttöä, Kantola perustelee kielteistä kantaa.

Lappeenrannan palvelukeskussäätiön asiamies Jaakko Tuomi näkee uusien palveluasuntojen tarpeen hieman toisin.

-Meillä on 340 hakijaa jonossa eli ihan vielä ei Lappeenrannassakaan ole tyydytetty tätä palveluasuntojen tarvetta, Tuomi sanoo.

Tuomen mukaan seniorikansalaiset haluavat muuttaa lähellä palveluja sijaitsevaan asuntoon.

-Kaikki hakijat eivät tarvitse ympärivuorokautista tehostettua palvelua. Tosin tällaisiinkin asuntoihin meillä on jonoa.

Tuomi muistuttaa, että Lappeenrannassa asuu jo nyt vajaat 1 400 keskivaikeasta tai vaikeasta muistisairaudesta kärsivää ihmistä.

-Tämä joukko kasvaa hurjaa vauhtia. Hoitopaikkojen löytäminen heille siinä vaiheessa, kun heidän omaisensa väsähtävät omaishoitajina, on aikamoinen haaste.

SUURTEN pörssiyhtiöiden hakeutuminen hoiva-alalle kuitenkin arveluttaa Tuomea.

-Meillä on suuria yhtiöitä, jotka aluksi tarjoavat näitä palveluita varsin edullisella hinnalla. Myöhemmin hinta voi olla toinen, kun kunnilla ei ole enää vaihtoehtoja, hän epäilee.

Täysin tyydyttävä ei tilannetta pidä myöskään Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kehittämisjohtaja Merja Tepponen.

-Tehostetun palveluasumisen paikkoja on Lappeenrannassa suurin piirtein suositusten mukainen määrä. Muissa maakunnan kunnissa tällaisia ympärivuorokautisia palveluja tarjoavia paikkoja tarvittaisiin lisää.

Tepposen mukaan myös muita tuettuja asumispalveluja tarvitaan lisää sekä Lappeenrannassa että koko maakunnan alueella.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Lujatalon Jouni Jurvanen esitteli Laurinkodin rakennustyömaata perjantaina. Laurinkotiin tulee 19 muistisairaille tarkoitettua palveluasuntoa.

Muissa maakunnan kunnissa tällaisia ympärivuoro-kautisia palveluja tarjoavia paikkoja tarvittaisiin lisää.

Merja Tepponen

Taustaa

Niin kutsuttuihin suuriin ikäluokkiin vuosina 1945-1950 syntyneet ovat juuri täyttäneet tai täyttävät lähivuosina 65 vuotta.

Etelä-Karjalassa asui vuonna 2010 13?643 yli 75-vuotiasta.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2025 maakunnassa asuu 20?574 yli 75-vuotiasta.

Ministeriön laatusuosituksen mukaan kolmelle sadasta yli 75-vuotiaasta pitää olla tarjolla tehostetun asumispalvelun asuntopaikka.

Merja Tepposen mukaan ihmiset ovat nykyisin yhä parempikuntoisia ja elävät ennustettua pidempään.

Vanhin Suomessa itsenäisestä asumisesta palvelukotiin muuttanut oli muuttaessaan 104-vuotias.

Kirjoittaja:
Matti Saarela