Categories
Artikkelit

Opiskelijat suunnittelivat Lappeenranta-matkamuistoja

Turistit kyselevät jatkuvasti paikallisten tuotteiden perään.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Millainen tuote kertoisi Lappeenrannasta? Tulevat artesaanit Etelä-Karjalan ammattiopistosta kehittelivät Lappeenranta-tuotteita, joita myydään Karjala-kaupassa.

— Turistit kyselevät paljon Lappeenranta-aiheisia matkamuistoja. Myös venäläisiä kiinnostaa, onko tuote paikallinen ja onko se käsityötä, Karjala-kaupan yrittäjä Päivikki Tiilikka kertoo.

Lappeenrannasta tulee tietenkin mieleen vety ja atomi. Maiju Aholaakko suunnitteli vetykukkaron, jota saattelee teksti: Köyhtyy saap, mut ei laihtuu. Kun lihapiirakan mallisen kukkaron avaa, sisältä paljastuvat kinkku ja munaviipaleet. Höysteiden väliin voi sujauttaa niin pankkikortin kuin kolikot.

Muillakin tuotteilla on käytännöllinen funktio. Henna Reponen koristi lämmitettävän kaurapussin norpan kuvilla. Kylkiäisenä tulee tietoisku norpasta. Etelä-Karjalan nimikkokukka, kangasvuokko, innosti Kirsi Liikkasen tekemään herkät, vuokkoa muistuttavat rannelämmittimet.

Koska lapsia varten ei ollut tarjolla matkamuistoja, Heidi Leppänen kutoi norppalapaset. Niitä valmistetaan myös aikuisten koossa. Sohvi Kuusitunturi sorvasi tuotteen turisteille: pellavainen passipussi. Sini Eerola suunnitteli pellavakassin, johon on kirjailtu karjalainen kukkilintu.

Muitakin kiinnostavia prototyyppejä on valmiina: pyyhkeitä, joihin on painettu Karjalaisten laulu tai painokuva vanhasta Lappeenrannan satamasta. Saunatekstiilit on kuvitettu lehmuksen lehdillä.

Myös kivi- ja korualan artesaanit suunnittelivat matkamuistoja. Materiaalina hyödynnyttiin punaista graniittia ja metallia.

Elina Arilahti suunnitteli tuikkutelineen, Laura Mannisen graniittista pullonkorkkia koristaa messinen kukkilintu. Jenni Laarin kynttilänsammuttimeen on kuvattu norpan hahmo, Irina Klygon lasinaluksissa on norpan lisäksi karhu.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Elina Arilahti: tuikkuteline.

Laura Manninen, pullonkorkki.

Irina Klygo: lasinaluset.

Jenni Laari: kynttilänsammutin.

Maiju Aholaakko: vetykukkaro.

Henna Reponen: norppakaurapussi.

Kirsi Liikkanen: kangasvuokkokämmekkäät.

Heidi Leppänen: norppalapaset.

Sohvi Kuusitunturi: passipussi.

Sini Eerola: kukkilintulaukku.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto