Lemillä karkasi öljyä maastoon ja järven jäälle

Ensimmäisten arvioiden mukaan kunnan lämpölaitoksella Kotajärven vieressä sattunut vuoto oli satoja litroja. Laajemmalle öljy ei enää leviä.

Matti Riihelä

LEMI. Kuukanniemessä sijaitsevalla Lemin kunnan lämpölaitoksella on tapahtunut öljyvuoto. Öljyä on imeytynyt maaperään sekä valunut avo-ojaa pitkin läheisen Kotajärven jäälle. Kotajärven veteen öljyä ei todennäköisesti ole päässyt.

Tiistaiset arviot vuotomääristä olivat satoja litroja. Puhdistustyöt lämpölaitoksen kupeella ja jäällä käynnistyivät maanantaina.

Kotajärven jäälle öljyä oli levinnyt parinkymmenen metrin säteelle. Jäältä on ajettu pois tonnikaupalla öljyistä lunta. Maastossa on kaivettu ylös öljyn pilaamaa maa-ainesta ja kuljetettu ongelmajätelaitokselle.

LÄMPÖKESKUKSESSA on kaksi 15 kuution öljysäiliötä. Ne ovat peräisin 1970-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta.

-Säiliöt ovat metallia ja niiden ympärillä on betonista valettu suojasäiliö. Sitä on pidetty silmällä, mutta tällaisia yllätyksiä voi tulla, selitti Lemin rakennustarkastaja Tapio Rapi tiistaina.

Hän ei osannut arvioida vahingon syytä.

-Suojasäiliö on ilmeisesti murtunut, koska säiliön reunassa on öljyvalumaa. Mistä öljy on suojasäiliöön tullut, onko toinen säiliöistä puhki vai onko siellä joku putkivuoto, sitä emme vielä tiedä.

Rapi arveli, että syy vuotoon saadaan selville loppuviikkoon mennessä.

Huomio vähäisestä öljyvuodosta lämpölaitoksella tehtiin vajaa kuukausi sitten. Sen syyksi todettiin silloin putkien jäätyminen, ja vika korjattiin.

-Se ei liity tähän tapaukseen, Rapi tiesi.

KOTAJÄRVEN ranta on parinsadan metrin päässä lämpölaitokselta.

Ympäristötarkastaja Toni Pöntelin Lappeenrannan seudullisesta ympäristötoimen yksiköstä kertoi, että karkuun päässeen öljyn määrä tarkentuu konsultin tekemissä selvityksissä.

Pöntelinin mukaan lumi on hidastanut öljyn leviämistä, eikä se enää pääse leviämään.

-Mistään ekokatastrofista tässä ei ole kyse.

Järven jäähän tehty kairaus osoitti, ettei öljyä ole vedessä.

-Kemikaaleilla on taipumusta imeytyä myös jäähän. Tätä on seurattava talvella, kun kelit muuttuvat. Jos tulee pitkä suojakausi ja vettä kertyy jään päälle, on katsottava, onko öljyä kerättävissä jäältä lisää.

JÄRVEN rannassa avo-ojan laskukohta on hankalassa paikassa. Ihan vieressä sijaitsevat uimala ja matonpesupaikan vedenottamo.

Jos tiistaiset tiedot pitävät paikkansa, eikä öljyä ole päässyt jään alle, saattaa vahva jääkerros olla onni onnettomuudessa.

Napakka talvi ehkäisi vahinkojen leviämistä, mutta paksu lumikerros toisaalta piti vuotanutta öljyä piilossa nopeilta havainnoilta.

-Todella harmillinen juttu, kommentoi vuotoa tiistaina Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen.

KUVATEKSTI

Janne Lehtonen

Kuukanniemessä auki kaivettua maaperää tutki tiistaina iltapäivällä suunnittelija Iiro Kiukas Ramboll Finland Oy:stä. Öljyvuodon syy ja laajuus selvinnevät viikonloppuun mennessä.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä