Categories
Artikkelit

Perä-Leiristä keskustaan on pitkä matka

Missä on Lappeenrannan keskusta? Mitä Leirin kauppakeskus tekee keskustalle? Muuttuuko Leiri keskustaksi? Mitä sitten?

Timo Laitakari

Huonosti aurattuja jalkakäytäviä. Prismaan autoilevia eläkeläisiä. Lentokentältä puhaltava viima.

Missään ei näy käveleviä ihmisiä.

Tämäkö tosiaan on Lappeenrannan keskustaa? Kartan mukaan ollaan Leirissä, Teollisuuskadulla. Tänne nousisi Keskon suunnittelema jättimäinen kauppakeskus.

Moni pitää hanketta uhkana keskustan elinvoimalle. Keskon aluejohtaja ihmettelee puheita (ES 22.2.). Hänen mukaansa kauppakeskus vain laajentaisi keskusta-aluetta.

Näinköhän?

Kun Teollisuuskadulta kävelee keskustaan, näkee matkan varrella epämääräisiä varastoja, asuinkerrostaloja, kuilussa kulkevan Helsingintien. Hyvällä tuurilla bongaa tavarajunan, joka vie puuta Metsä-Saimaalle.

Tässä on ongelman ydin, ainakin jos kuuntelee kaupunkimaantieteen tutkijaa, dosentti Topiantti Äikästä. Leiri ei voi luontevasti yhdistyä keskustaan, kun välissä on rautatie ja laaja alue, jossa asutaan ja tehdään kaikkea muuta kuin keskustaan kuuluvaa toimintaa.

Samoilla linjoilla on myös Aalto-yliopiston kaupunkisuunnittelun professori Raine Mäntysalo.

– Jos välialueenkin pystyisi muuttamaan kaupunkimaiseksi keskusta-alueeksi, ratkaisu voisi parhaimmillaan olla aika onnellinen. Monestihan tällaisia suuria kauppapaikkoja suunnitellaan paljon pidempien matkojen päähän keskustasta.

Sinällään Mäntysalo ei pidä kilometrin etäisyyttä keskustaan kauppakeskukselle aivan mahdottomana.

– Tavoitettavuus on keskeinen tekijä, kun pohditaan, mikä on keskustaa. Jos paikkaan voi luontevasti kävellä asioille, se voidaan ehkä lukea keskustaan. Kyse on siis siitä, miten se kilometri kuljetaan, Mäntysalo sanoo.

Hän puhuu asioista yleisellä tasolla, koska ei tunne Lappeenrannan tilannetta kovin hyvin.

Lappeenrannassa syntynyt Topiantti Äikäs muistele nuoruuttaan, jolloin rakennettiin Isoa-Kristiinaa silloisen keskustan reunalle.

– Silloin käytiin sama keskustelu siitä, kuinka ydinkeskusta hajoaa ja muutenkin tapahtuu kauhea vääryys, kun Iso-Kristiina tulee.

Äikäs kuitenkin korostaa, että Ison-Kristiinan ja Gallerian ja toisaalta uuden Leirin keskuksen välillä on selkeä ero.

– Uusi keskus sijoittuisi Perä-Leiriin. Se on niin kaukana, etteivät keskustan eläkeläiset mene sinne kävellen, vaan ottavat tallista Corollan.

Äikäs kutsuu kauppakeskukselle suunniteltua aluetta provokatiivisesti Perä-Leiriksi. Niin kaukana se henkisesti on.

Sekä Äikäs että Mäntysalo pitävät rautatietä pahana ongelmana.

– Se pitäisi kaivaa tunneliin Huokausten sillalta etelään päin, jolloin syntyisi luonteva mahdollisuus tehdä alue kiinteäksi, Äikäs sanoo.

Mäntysalo muistuttaa, että isojen kauppakeskusten sijainti on kaupungin elämälle erittäin iso asia. Väärään paikkaan nouseva keskus voi lamauttaa vanhan keskustan.

– On esimerkkejä, joissa vaikutus voi olla dramaattinenkin. Hämeenlinna ja Riihimäki tulevat ensimmäisenä mieleen.

Esimerkiksi Riihimäellä rakennettiin kilometrin päähän perinteisestä kauppakadusta suuri Prisman kauppakeskus. Pikkukaupat menivät kohta perässä ja vanhasta kauppakadusta tuli hiljainen asuinkatu.

Mäntysalon mukaan kaupunkielämän kannalta keskeistä on miettiä, kuinka kauppakeskukset muuttavat asioimisen ja elämisen arkea. Uuden kauppakeskuksen rakentaminen vaikuttaa eri tavoin erilaisissa kaupungeissa. Jos keskustassa on elävä keskusta, omaa asukaspohjaa ja toimiva joukkoliikenne, muutokset voivat olla dramaattisempia.

Äikäs tietää Lappeenrannan kauppapaikkaongelman. Keskustan luonnolliset kasvusuunnat ovat tukossa.

– Tässä mielessä on ymmärrettävää, että kauppa hakee itselleen tiloja, jotka ovat lähempänä keskustaa kuin vaikkapa Myllymäki.

Missä se Lappeenrannan keskusta ylipäänsä on? Arkkitehtuuriohjelmas- saan kaupunki lupaa kehittää ydinkeskustaansa. Sitä ei ole määritelty missään, mitä ydinkeskustalla tarkoitetaan.

Kaupungin maantieteellinen keskipiste sentään tiedetään. Kaupungingeodeetti Kari Hartikainen kertoo, että se on Penttilän kylässä.

Tarkan tiedon Lappeenrannan ydinkeskustan sijainnista saa Oulun yliopistosta. Dosentti Äikäs kertoo ensin kaupungin keskipisteen: se on Kauppakadun ja Valtakadun risteyksessä.

Perä-Leirin kauppakeskuksesta tulee tähän pisteeseen matkaa linnuntietä noin 1?200 metriä. Ripeä toimittaja kävelee matkan vartissa, mutta norppapatsaan luona paita on jo märkä ja hengitys pihisee.

Entä keskusta-alueen rajat? Etelä-Pohjois-akselilla Äikäs pitää rajoina kauppakeskus Galleriaa ja hotelli Patriaa. Itä-Länsi-suunnassa ääripisteet ovat Lönnrotin koulu ja liikenneympyrä.

– Liikenneympyrältä rajaa voidaan jopa hivuttaa vähän lähemmäs teatterille. Kun Valtakadun toisessa päässä mennään energialaitoksen ohi, ollaan jo esikaupungissa.

Äikäs myöntää, että keskusta on vähän häilyvä alue. Eri ihmiset näkevät keskustan vähän eri tavoin, ja keskustan paikka elää vuodenajan mukaan.

– Kesällä painopiste valuu Lerkan mäkeä satamaan, missä ihmiset tapaavat toisiaan.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Keskustan ja Leirin kauppakeskuksen väliin jää iso lähiömäinen alue, jossa asutaan ja jota halkoo rautatie.

Keskon ja SRV:n

kauppakeskus

Kesko ja rakennusyhtiö SRV suunnittelevat Lappeenrannan Leiriin suurta kauppakeskusta.

Se maksaisi 100 miljoonaa euroa ja olisi valmistuttuaan Suomen kymmenen suurimman joukossa.

Vuokrattavaa liiketilaa noin 35?000 neliötä.

Kauppakeskuksen olisi määrä avautua vuonna 2014.

Keskus sijoittuisi pääosin kaupungin nykyisen varikon päälle Opintien ja Teollisuustien väliin.

Missä on Lappeenrannan keskusta?

Keskusta on siellä missä se on historiallisestikin ollut eli Valtakadun, Koulukadun ja Kauppakadun risteysalueella. Kun sanot että lähdet keskustaan, sinnehän sinäkin pääosin suunnistat.

Perinteinen keskusta

Lappeenrannan keskusta on niin heikko ja vaatimaton, että tietyssä mielessä Lappeenrannalla ei enää ole mitään keskustaa, ei ainakaan vahvaa keskustaa. Ei ole mitään yhtä sellaista vilkasta kohtauspaikkaa, jossa ihmiset liikkuisivat runsain joukoin ja hoitaisivat asioitaan.

Japsi

Minusta Lappeenrannan keskusta on suunnilleen rajojen Snellmanninkatu – tori – Iso-Kristiina – Raatimiehenkatu – Raastuvankatu sisäpuolella.

Saga

Mihin keskustaa sitten kasvatetaan jos ei johonkin suuntaan? Rakennetaan korkeampia pilvenpiirtäjiä kaupunkilaisten omilla rahoilla?

Pekka

Lappeenrannalla ei varsinaisesti ole enää keskustaa. Keskustaan kuuluvat rakenteet ovat hajallaan ympäri kaupunkia. Koulut on Skinnarilan niemellä, kaupat Myllymäessä ja ihmiset nimellisestä keskustasta 6 kilometriä itään tai länteen.

Uimari

Lappeenrannan keskustaa ei ole syytä laajentaa, varsinkaan lentokentän suuntaan. Lisäksi tällä hetkellä ei tarvetta uudelle tällaiselle kauppakeskukselle liene, koska Krisseäkin laajennetaan kohta. Itse asiassa olisikin parempi jos nykyisiä kauppakeskuksia laajennettaisiin entistä suuremmiksi keskustassa.

LO

On hyvä, että keskustaankin – tai Leiriin, joka voidaan kyllä mieltää keskustaksi – rakennetaan tällaisia isomman kokoluokan keskuksia, eikä vain Myllymäkeen. Se vasta keskustaa onkin näivettänyt. Milloin muuten tulee bussireitit Myllymäkeen, sen tahtoisin tietää!

HMJ

Kuka esim. Lentäjänkadulla asuva sanoo asuvansa keskustassa? Tori on rajana siellä suunnalla, vesitorni toisaalla. Matkakeskus on jo kaukana keskustasta. Galleriaan se loppuu ja Pusupuistosta alkaa.

Mikko

Tekstit on poimittu Etelä-Saimaan verkkokeskustelusta.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari