Saimaa Spirit jäi ilman rakennuslupia Sarviniemeen

Taipalsaaren tarkastus-rakennusmestarin päätös perustui pyydettyihin lausuntoihin. Jukka Suninen ihmettelee pattitilannetta.

Anne Kotiharju

TAIPALSAARI. Saimaa Spirit ei saanut lupaa 13 vapaa-ajan asunnon rakentamiseen Taipalsaaren Sarviniemeen. Kunnan tarkastusrakennusmestari Risto Parkkunen päätti perjantaina hylätä hakemuksen. Päätös perustui kunnan rakennusosaston johtajan Erkki Kallosen mukaan asiasta pyydettyihin lausuntoihin. Hylkäävän päätöksen tehnyttä Parkkusta ei perjantaina tavoitettu puhelimeen.

Kallonen kertoo, että kaikissa pyydetyissä lausunnoissa arvioitiin, ettei nyt voimassa olevan kaavan mukaan voi myöntää lupia. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on katsonut, että yli 13 vuoden takainen kaava on vanhentunut. Kallonen luettelee lausunnonantajiksi ainakin puolustushallinnon, Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ja Etelä-Karjalan liiton.

Itä-Suomen sotilasläänin esikunnan mielestä alue ei sovi rakentamiselle, koska lähellä on puolustusvoimien ampumaharjoittelualue. Etelä-Karjalan Luonnonsuojelupiiri on kantanut huolta norppien puolesta.

Kaavoituksen käänteet ovat olleet nopeita Sarviniemessä. Keväällä kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti ranta-asemakaavan. Sarviniemeen kaavailtiin loma-asuntomessuja. ELY-keskus teki kaavasta oikaisukehotuksen. Kun kunta ei kehotukseen vastannut, kaava raukesi.

-Mutta eihän tuo asia vanhaa kaavaa kaatanut, vaan se on nyt voimassa, tulkitsee Kallonen.

Rakennuslautakunta on delegoinut rakennuslupien antamisen tarkastusrakennusmestarille. Lautakunta voi halutessaan puuttua päätökseen. Myös luvan hakija voi hakea oikaisua lautakunnalta.

Kallonen arvelee, että lupien epäämiselle ”oli varmaan ihan kestävät perusteet”.

-Luvan myöntäjällä on velvollisuus tehdä mahdollisimman hyvä päätös. Ei saa antaa kenenkään painostaa, vaatia tai uhata.

Sarviniemessä on aika myllätyn näköistä. Saimaa Spirit on teettänyt alueella viemäritöitä sekä kaatanut puita vanhan kaavan mukaiselta tonttialueelta sekä tien pohjien kohdalta.

-Puiden kaadossa saattaa olla niin, että jokunen puu on kaatunut nurin ilman tarvittavaa lupaa, sanoo Kallonen.

-Jonkun mielestä siellä varmaan näyttää ihan karmealta. Joku ajattelee, ettei omistaja omalla maallaan saa tehdä yhtään mitään.

Saimaa Spiritin toimitusjohtaja Jukka Suninen ei osannut vielä perjantaina sanoa, aikooko hän vaatia oikaisua päätökseen, jota ei ollut vielä nähnyt.

-Herää sellainen kysymys, että onko kaavoilla enää mitään merkitystä. Päätös tuntuu aika oudolta. Vanha kaavahan on voimassa. Ihmettelen, että kun kunnalla on kaavamonopoli, se ei ole kertonut näkemyksestään mitään.

-Omistaja ei voi käyttää aluetta, mutta ihmiset voivat siellä liikkua ja sotkea paikkoja. Ei onnistuisi varmaan sen alueen sulkeminenkaan, koska meiltä vaadittaisiin rakennuslupa aidan rakentamiseen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju