Kaupunkiyhtiöiltä pyydetään selvitys koplausväitteestä

Miettinen: Hultinin asemasta ei keskusteltu. Kaupunkiyhtiöiden rakenne ja johtaminen halutaan uudistaa.

Timo Laitakari

Jyrki Nuottimäki

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti maanantaina pyytää Kaupunkiyhtiöt Oy:ltä selvityksen Fly Lappeenranta Oy:n rahoituksen ja Huhtiniemen hotellihankkeen koplauksesta.

Samalla kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sai tehtäväksi valmistella maaliskuun aikana esityksen Kaupunkiyhtiöiden rakenteen ja johtamisen uudistamisesta sekä omistajaohjauksen kehittämisestä.

Päätökset liittyvät Etelä-Saimaan perjantaina paljastamaan hotellihankkeen ja lentoyhtiön rahoituksen epäselvään yhteyteen.

Miettisen mukaan kaupunginhallitus sai alustavan informaation päivällä kokoontuneelta Kaupunkiyhtiöiden hallitukselta. Miettinen kertoo, että kaupunginhallitus keskusteli Huhtiniemi-kytkennöistä maltillisesti.

Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajan Tom Hultinin asemasta ei keskusteltu.

-Hultin on tällä viikolla lomamatkalla, minkä jälkeen saamme myös häneltä tarkemman selvityksen julkisuudessa esillä olleista asioista.

Miettisen mukaan mitään tarkempaa keskustelua ei ollut eikä kannanottoa tehty, koska ensin on tehtävä tarkemmat selvitykset ja kuunneltava asianosaisia.

-Selvityspyyntöä ei tarkemmin yksilöity, vaan kysymys on selvityksen tekemisestä julkisuudessa olleista tiedoista. Asiaan palataan sen jälkeen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Torniaisen (kesk.) mukaan asiat halutaan selviksi pikaisesti.

-Jos tarvitaan uudistuksia tai tarkennuksia, ne halutaan tehdä nopeallakin aikataululla, Torniainen sanoo.

-Meidän täytyy saada palautettua luottamus siihen, että täällä tehdään hyvää työtä Lappeenrannan hyväksi.

Sekä Miettinen että Torniainen varovat kytkemästä Kaupunkiyhtiöiden muutostarpeita nyt paljastuneeseen koplauskohuun. Torniainen viittaa vain varovaisesti ”matkan varrella” esiin tulleisiin asioihin.

Miettinen perustelee Kaupunkiyhtiöiden organisaation arviointia viime vuonna tehdyillä isoilla organisaatiomuutoksilla.

-Omistajaohjauksen toimivuus ja sen kehittäminen sekä Kaupunkiyhtiöiden yhtiörakenne on arvioitava.

Miettinen ei halunnut maanantaina arvioida tarpeita tai kehittämisen suuntia.

-Nyt on hyvä ajankohta käydä näitä kysymyksiä läpi.

Myöskään Torniainen ei paljon avannut asiaa. Hän sanoi yhtiön rakenteen olevan jo 90-luvulta ja tarvitsevan siksikin päivitystä.

Ari Torniainen, Kaupunkiyhtiöiden ympäriltä paljastuu tasaisin väliajoin erilaista salailua ja muita epäselvyyksiä. Voivatko kaupunkilaiset luottaa siihen, että nyt tämä asia lopultakin pannaan kuntoon?

-No kyllä minä itse luotan siihen. Me käydään johtamis- ja organisaatiotarkastelu tässä yhteydessä läpi. Ja Kaupunkiyhtiöt Oy:n tulee kiinnittää jatkossa myös tiedottamiseen huomiota, Torniainen vastaa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kai Skyttä

Seppo Miettinen

Ari Torniainen

Kirjoittaja:
Timo Laitakari, Jyrki Nuottimäki