Kaupunkiyhtiöt läpivalaisuun

Lappeenrannan valtuutetut haluavat ulkopuolisen tarkastuksen kaupungin bisneksiin. Paineet Huhtiniemi-hankkeen uudesta valmistelusta kasvavat.

Timo Laitakari

LAPPEENRANTA. Selvä enemmistö Lappeenrannan valtuutetuista haluaa ulkopuolisen tahon selvittämään Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden koko toiminnan.

– Kaupunkiyhtiöihin on tehtävä täydellinen läpivalaisu kaupunkilaisten ja luottamushenkilöiden luottamuksen palauttamiseksi, Tommi Vasama (kok.) sanoo.

– On hyvä, että asia on nyt lähtenyt selviämään. Asianosaiset, kaupunginjohtaja mukaan luettuna, eivät ole kuitenkaan oikeita henkilöitä selvityksien tekemiseen, Marjatta Moilanen (kd.) arvioi.

– Kaikkien osapuolten kannalta puolueeton tutkimus palvelisi parhaiten tilanteen selkiytymistä. Nyt syyllistyy tarpeettomasti laaja joukko luottamusmiehiä ja virkamiehiä ilman että heillä on ollut mitään roolia asiassa, sanoo Erkki Räsänen (myö), joka kuuluu Kaupunkiyhtiöiden hallitukseen.

Etelä-Saimaan kyselyyn vastanneista 42 valtuutetusta vain kaksi oli sitä mieltä, ettei ulkopuolista selvitystä tarvita.

Toinen heistä on valtuuston varapuheenjohtaja Teuvo Kinnunen (sd.). Hän pitää koko tilanteeseen syyllisenä vain Etelä-Saimaata.

– Voisitte kertoa asioista totuudenmukaisesti, niin kuin ne ovat, eikä vihjaillen ja vääristellen niitä, Kaupunkiyhtiöiden hallitusta johtava Kinnunen sanoo.

Myös Joonas Grönlund (kok.) suhtautuu ulkopuoliseen selvitykseen kielteisesti. Toimintaa sopisi hänen mielestään arvioimaan vaikka kaupungin oma tarkastuslautakunta.

Grönlund muistuttaa, että kielteisestä julkisuudesta huolimatta Kaupunkiyhtiöt on tehnyt hyviäkin asioita. Esimerkkeinä hän mainitsee lentoyhteyksien säilymisen ja merkittävän panoksen työpaikkojen luomisessa.

Lappeenrannan valtuustossa on paljon halua Huhtiniemen hotellialueen valmistelun palauttamiseksi lähtöruutuun. Kyselyyn vastanneista selvä enemmistä kannattaa uutta valmistelua. Etenkin pienemmät ryhmät haluavat tätä.

Hankkeen ylle lankesi epäilyttävä varjo, kun Etelä-Saimaa muutama viikko sitten kertoi hotellisuunnitelmien koplauksesta lentoyhtiö Fly Lappeenrannan rahoitukseen.

Yksi uutta valmistelua haluava on Virpi Junttila (vihr.).

– Onko aiempi valtuusto ollut päätöstä tehdessään tietoinen kaikista oleellisista tekijöistä hankkeessa? Ja onko nyt suunnitteilla oleva hanke oleellisesti enää se sama, mille valtuusto on aiemmin vihreää valoa näyttänyt, Junttila kysyy.

Moni on sitä mieltä, että ennen kuin päätetään uudesta valmistelusta, pitää odottaa kaupungin omien selvitysten valmistumista.

Kaupunki on pyytänyt tilintarkastusyhtiö KPMG:ltä selvityksen väitetystä koplauksesta.

– Koko hanketta ei tarvitse aloittaa uudestaan, jos mitään laittomuuksia ei löydy selvityksessä, Markku Paavoseppä (kesk.) arvioi.

Kuvatekstit:

Timo Haimila (myö):

– Jos olisin asianosainen, toivoisin poliisitutkintaa. Ilmapiiri puhdistuisi, jos siis olisin syytön. Nyt asianosaiset ovat epäiltyinä hamaan tappiin asti, jos kunnon selvitystä ei tehdä. Ainoa positiivinen seikka tässä on, että eipä pääse tylsistymään.

Hanna Holopainen (vihr.):

– On ollut jo aiemmin selvää, että kuntalaki ja osakeyhtiölaki ovat vahvassa ristiriidassa keskenään. Kun asioita ei valmistella kuntalain hengessä avoimesti ja läpinäkyvästi, pahimmillaan ollaan ihmettelemässä tämäntyyppistä vyyhteä.

Ulla-Riitta Hyöppinen-Sipari (sd.):

– Asia on selvitettävä kattavasti. Avoimuutta on lisättävä. On herätettävä keskustelu, onko kaupungin rooli yhtiöittää toimintojaan laajemmin ja ylipäätään perustaa yhtiöitä. Riittääkö luottamushenkilöiden taito ja tieto ottaa riittävän tarkasti asioista selvää?

Jorma Nisonen (kesk.):

– On erittäin tärkeää, että asiat selvitetään. En kuitenkaan hyväksy sitä, että Etelä-Saimaan uutisoinnissa eräät henkilöt on jo tuomittu ennen kuin asioiden taustat on perinpohjaisesti tutkittu ja puolueettomasti selvitetty.

Hanna Patrikainen (kok.):

– Tarkastus on hyvä tehdä uskottavuuden ja normaalin olotilan palauttamiseksi kaupunkiyhtiöissä. Mielestäni Huhtiniemi-hankkeen kannalta lentoliikenteen tukeminen on ollut perusteltua kytkentää.

Juha Rantalainen (kd.):

– Kaupunkiyhtiöiden toiminta pitää tarkastaa. Mikäli tarkastuksessa löytyy jotain, mikä vaatii jatkotoimia, niin sen mukaan toimitaan. Kannatan meille valtuutetuille esiteltyä mahdollista kaupungin yhtiörakenteen muutosta.

Kohussa on kyse tästä

Lappeenrannan kaupungin elinkeinoyhtiön ympärillä on kuohunut jo useita vuosia, kun Etelä-Saimaa on kertonut erilaisista salailuista ja suhmuroinnista.

Usein kohut ovat liittyneet kaupungin syliin kaatuneeseen lentoyhtiö Fly Lappeenrantaan.

Pari viikkoa sitten selvisi, että Huhtiniemeen hotellia puuhaavan Conte Invest Oy:n rahoitus lentoyhtiö Fly Lappeenrannalle kytkettiin hotellihankkeen varmistumiseen.

Huhtiniemestä päättänyt valtuusto oli tietämätön yhteydestä.

Kaupunkiyhtiöt on myös junaillut Conten omistajien firmoille töitä lentoyhtiön markkinoinnissa epämääräisten kilpailutusten jälkeen.

Näin valtuutetut vastasivat

Tarvitaanko Kaupunkiyhtiöihin tarkastus (K/E)?

Aloitetaanko Huhtiniemen valmistelu alusta? (K/E)?

Demarit

Kari Bagge (K, K), Ulla-Riitta Hyöppinen-Sipari (K, K), Harri Iljin (K, E), Teuvo Kinnunen (E, E), Sanna Kujala (K,K), Anu Paalanen (K, K), Tapio Virkki (K, E).

Keskusta

Ari Alatalo (K, K), Tapio Arola (K, E), Kyösti Harju (K, E), Seija Hovi (K, E), Antti Ihalainen (K, E), Anni Kekki (K, E), Hannu Laivamaa (K, E), Jorma Nisonen (K, K), Markku Paavoseppä (K, E), Jarmo Pulli (K, E), Katri Pulli (K, K), Elsa Silvennoinen (K, K).

Kokoomus

Ilpo Hakula (K, E), Joonas Grönlund (E, E), Jukka Kopra (K, E), Kullervo Lehtonen (K, K), Hanna Patrikainen (K, E), Kari Puolakka (K, K), Tuomas Telkkä (K, E), Tommi Vasama (K, E).

Myö

Antti O. Arponen (K, K), Timo Haimila (K, K), Juha Härkönen (K, K), Teppo Puhakainen (K, K), Erkki Räsänen (K, K).

Kristilliset

Marjatta Moilanen (K, K), Matti Mölsä (K, K), Juha Rantalainen (K, K).

Vihreät

Matti Alatalo (K, K), Hanna Holopainen (K, K), Virpi Junttila (K, K).

Muut

Jaakko Kokko (K, K), Markku Papinniemi (K, K), Marja-Leena Leppänen (K, K), Satu Virtala (K, K).

Kirjoittaja:
Timo Laitakari