Käytävä korvaa näyttelytilan Savitaipaleella

Ehjää seinää ei löydy tarpeeksi mistään julkisesta tilasta. Vanhan pappilan aikaa muistellaan kaihoten.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Uudisrakentaminen ei ole poistanut näyttelytilojen puutetta Savitaipaleella. Ehjää seinää löytyy riittävästi oikeastaan vain kunnantalon toisen kerroksen aulasta.

-Tämä on ikuisuusongelma Savitaipaleella. Uudet tilat tehdään niin naftisti, ettei niihin jää lainkaan näyttelytilaa, myöntää kulttuurisihteeri Helena Hjerppe.

Liikuntatalo rakennettiin ilman kulttuuritoimen käyttöön sopivaa aulatilaa. Kirjaston laajennuksen seinäpinta koostui pääasiassa ikkunoita. Uuteen koulukeskukseenkaan ei ole tulossa julkiseen käyttöön sopivaa näyttelytilaa.

-Kuvataidekoulun rehtorina piti joka vuosi raapia päätä, kun kevätnäyttelylle etsittiin pitopaikkaa, Hjerppe muistelee.

Kesäisin näyttelyjä on järjestetty Art Paimensaaressa, mutta Raution taiteilijaperhe tarvitsee kotiateljeeta myös omaan käyttöönsä.

KOTISEUTUNEUVOS Pertti Jurvasen maalauksia on tänä keväänä esillä kunnantalon aulassa. Näyttelypaikka olisi sopivasti keskellä kylää, mutta se on auki vain virastoaikoina, eikä esimerkiksi valojen säätämiseen ole mahdollisuuksia.

-Ei ole mitään toivoakaan paremmasta. Etelä-Karjalan kuvakeskuksen aikoina käytössä ollut vanha pappila oli paikkana aivan ihanteellinen, mutta silläkään ei riittänyt vetoa syntymän jälkeen, Jurvanen harmittelee.

Lukiolta vapautuvista tiloista paikallinen taideväki ei uskalla edes haaveilla. Kunnan intressinä on muuttaa rakennukset mahdollisimman pian rahaksi, eikä yhdistyksillä tai taiteilijoilla ole varaa omien tilojen hankkimiseen.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Savitaipaleen kunnantalon toisen kerroksen aula on paikkakunnan tämän hetken paras näyttelynpitopaikka. Pertti Jurvasen maalauksia on esillä huhtikuun loppuun asti.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen