Sarasoja runttasi SM-kultaa

Lappeen Riento voitti naisten viestinhiihdon Suomen mestaruuden. Kymmenen kärkeen kiilasi kolme eteläkarjalaista joukkuetta.

Anssi Silvennoinen

KUOPIO. Riikka Sarasojan huima loppukiri vapautti Lappeen Riennon naiset mestaruusjuhliin. Hämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakala hiihti ankkuriosuudella Sarasojan etumatkan kiinni, mutta Puijon hiihtostadionin pitkän loppusuoran päätteeksi Riennon ykköstähti nosti joukkueensa 3×5 kilometrin viestin Suomen mestariksi.

-Loppusuoralla oli aika paljon tahtoa pelissä. Tytöt hiihtivät niin huikeasti, että päätin runtata lopussa vaikka väkisin ohi, Sarasoja hymyili.

KAMALA KAPULA oli pilata Sarasojan hiihdon. Mirva Rintala ja Outi Gröndahl petasivat Sarasojalle 11 sekunnin etumatkan päätösosuudelle, mutta Hakala ahmi eron umpeen selvästi luistavampien suksiensa turvin.

-Pitää treenata noita alamäkiä, Sarasoja naurahti.

Gröndahlilla oli tarjota hiihdon jälkeen paljastus, joka loksautti Rintalan ja Sarasojan leuat auki.

-Minulle nousi aamupäivällä kuume. Päätettiin valmentajan kanssa, että kerrotaan siitä Mirvalle ja Riikalle vasta kisan jälkeen. Pistin vaan buranaa poskeen ja painelin ladulle, ensimmäistä kertaa Riennon väreissä viestiä hiihtänyt Gröndahl kertoi.

Kisan jälkeen Gröndahl tärisi kylmästä, mutta ladulla joensuulainen ei horjunut tippaakaan. Gröndahl oli kakkososuuden toiseksi nopein Oulun Hiihtoseuran Riitta-Liisa Roposen jälkeen ja nosti Riennon kisan kärkeen.

-Lopussa alkoi tulla happoja jalkoihin vähän liikaakin.

AVAUSOSUUDELLA Ounasvaaran Hiihtoseuran Pirjo Muranen ja lopulta pronssia saaneen Vieremän Koiton Kerttu Niskanen olivat karata omille teilleen, mutta Mirva Rintala toi Riennon vaihtoon iskuetäisyydellä noin puoli minuuttia Murasesta jääneenä.

-Eilinen aika-ajo oli kauden tukkoisinta hiihtoa. Oli ehkä hyväkin, etten päässyt sprintissä pidemmälle. Aamulla tiesin, että tänään kulkee, sillä jalat olivat niin pirteät, Rintala iloitsi.

NAISTEN VIESTI oli Etelä-Karjalan näytöstä, sillä Imatran Urheilijoiden alle 18-vuotiaista koottu joukkue (Hanna Varjus. Venla Lehtonen, Reetta Oinonen) oli sensaatiomaisesti kuudes ja Riennon kakkosjoukkue (Anu Tähtinen, Satu Sikanen, Anni Kovanen) kymmenes.

-Kymppisakkiin odotettiin, että päästäisiin. Meni vähän yläkanttiin, IU:n ankkuri Reetta Oinonen sanoi.

-Ja ensi vuonna on kotikisat. Ainakin saatiin hyvä lähtöpaikka sinne, ensimmäisen osuuden hiihtänyt Hanna Varjus jatkoi.

ETELÄ-KARJALAN Hiihdon puheenjohtaja Antti Jarva luonnehti maakunnan hiihtäjien viestisuorituksia erinomaisiksi.

-Riennolta odotettiinkin menestystä, mutta mestaruus tuli hienolla tavalla ja kakkosjoukkueen kymppisija on sekin erittäin hyvä. IU:n joukkueen vanhin tyttö on 17-vuotias, joten kuutossija on aivan uskomaton saavutus, Jarva hehkutti.

-Kyllä tämä aika hurjaa on.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Martti Kainulainen

Lappeen Riennon Riikka Sarasoja (vas.) tuulettaa loppukirivoittoaan Kuopion SM-hiihtojen huippujännittävässä viestissä. Hämeenlinnan Hiihtoseuran Maija Hakala joutui taipumaan viime metreillä kärkipaikalta.

Lappeen Riennon viestikultaa voittanut joukkue Mirva Rintala (vas, ), Outi Gröndahl ja Riikka Sarasoja.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen