Sisäinen turvallisuus askarruttaa Paajasta

Kansanedustaja Reijo Paajanen jättää huojentunein mielin eduskuntatyön, jota leimasivat populismin pärskeet viime vuosina.

Jyrki Nuottimäki

EDUSKUNNAN jättävä lappeenrantalainen kansanedustaja Reijo Paajanen (kok.) on huolestunut poliisitoimen tiukasta taloustilanteesta. Hän pelkää tuottavuusohjelman tavoitteiden ja eläköitymistahdin vähentävän liikaa väkeä poliisin operatiivisesta toiminnasta.

– Pelkästään tänä vuonna eläkeikään tulee noin 350 poliisimiestä, mutta koulutuksesta uusia valmistuu yli puolet vähemmän. Näin merkittävä vähennys näkyy ja tuntuu pelkästään katukuvassa. Poliisi on jo nyt ollut harvinainen ilmestys etenkin pienillä paikkakunnilla.

Paajasen mukaan huono resurssikehitys lyö silmille tavoitteita, joiden mukaan Suomen pitäisi olla Euroopan turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä.

– Se vaikuttaa haastavalta, kun kansalaisten mielissä sisäisen turvallisuuden säilyttäminen on ollut tärkeimpänä huolenaiheena.

POLIISIASIAN neuvottelukunnassa sekä poliisille määrärahoja jakavassa eduskunnan hallinto- ja turvallisuusjaostossa istuva Paajanen pitää mahdollisena, että määrärahojen niukkuus voi johtaa jopa virkojen lakkautuksiin keskusrikospoliisissa. Sellaista on suunniteltu.

– Siellä on huutava resurssipula, ja sen seurauksena konnien kiinniotto vaikeutuu.

Maailman muuttuessa yhä vapaammaksi liikkua maasta toiseen hän ei haluaisi antaa ainakaan sellaista signaalia Suomesta, että täällä voi toimia melko vapaasti lain kirjaimen toisella puolella.

– Erityisesti rikospuolen henkilöstöresurssit askarruttavat, kun harmaan talouden kitkemiseen tarvittaisiin tutkimusvoimaa. Jos tähän työhön ei ole riittäviä resursseja, harmaa talous kasvaa kuin pullataikina. Sen seurauksena valtio menettää valtavia summia rahaa.

Paajasen mielestä tuottavuusohjelman nimissä tehdään usein vääriä päätöksiä, joiden seurauksena yhteiskunta on suurien haasteiden edessä, kun järjestyksestä ja turvallisuudesta on tingittävä.

– Vähän ihmettelen, miksi tästä asiasta ei ole kovinkaan paljon puhuttu eduskuntavaalien ehdokaskampanjoissa. Eivät nämä ongelmat tavoitelistojen kärkipäässä ole.

KANSANEDUSTAJANA kaksi vaalikautta istunut Paajanen jättää eduskuntatyön helpottuneena. Kahdeksan vuoden jälkeen kalenterissa on vihdoin tilaa omille harrastuksille, perheelle ja erityisesti kahdelle pienelle lapsenlapselle.

Helpottuneeksi Paajanen kokee olonsa myös siksi, että viimeiset vuodet eduskunnassa olivat melkoista hulabaloota.

– Populistinen politikointi on nostanut merkittävästi päätään. Jopa niin, että välillä ihan syletti.

Paajanen ei kiistä, etteikö ilmiö olisi tullut tutuksi myös oman puolueen edustajien joukoissa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki