Suursuo sulaa nyt ensi kerran kemiallisen puhdistuksen kautta

Vapo käynnisti Suursuon turvetuotantoalueen kemiallisen puhdistamon keväällä. Se vähentää ravinteita ja kiintoainetta myös talvialan valumavesistä.

Leena Sallinen

TAIPALSAARI. Suursuon turvetuotantoalueelta Maaveteen valuva vesi käsitellään kemiallisesti nyt ympäri vuoden. Uusi puhdistamo valmistui toukokuussa.

Se on toiminut talvella jokseenkin odotetusti, kertoo suunnitteluinsinööri Tarmo Leikas Vapo Oy:stä.

-Varsinkin fosforinpoisto onnistuu talvellakin hyvin. Kiintoaineen poisto ei talviaikaan ole ollut yhtä tehokasta kuin kesällä, mutta kohtuullisella tasolla.

Kesällä eli sulan maan aikaisella tuotantokaudella turpeen kuivatusvedet on Suursuolla puhdistettu kemiallisesti jo vuodesta 1995.

Vuoden 2008 ympäristöluvassa tuli velvoite ympärivuotiseen kemikalointiin, jotta puhdistukseen saadaan myös Suursuon talviaikaiset valumavedet.

Niiden vaikutuksesta on näyttöä Maaveden Piispalanselältä, jonne Suursuon vedet päätyvät Halilanojaa pitkin.

-Lauhojen alkutalvien jälkeen Piispalanselältä talvella otetut vesinäytteet olivat huomattavasti tummempia kuin muualla Maavedellä. Siitä näkyi, että Suursuolta tulee tavaraa, kun kemikalointi ei ole päällä, kertoo Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Pena Saukkonen.

Hänen mukaansa pahimpia ovatkin alkutalven valumat kun maassa ei ole routaa. Viime talvena ja kuluneena talvena ne tyrehtyivät pakkasiin. Kevätvalumat voivat olla runsaita, mutta ainakin alkuun ne ovat Saukkosen mukaan vain lumensulamisvettä.

-Katsotaan nyt miten ympärivuotinen kemikalointi parantaa alkutalven ja kevään tilannetta. Kesällähän puhdistus on pelannut hyvin, silloin Suursuolta tulee ihan kirkasta vettä, Saukkonen sanoo.

Kemiallinen käsittely on turvesoiden vesiensuojelussa tehokkainta tekniikkaa, jota ympäristöluvissa on vaadittu suurille tuotantoalueille.

Talvikäytössä se on myös vaikeaa ja kallista tekniikkaa. Aiemmin ympärivuotinen kemiallinen puhdistus on ollut käytössä vain Vapon Haukinevan turvesuolla Pohjanmaalla.

400 hehtaarin Suursuolla sen piti ympäristöluvan mukaan alkaa vuoden 2010 alusta, mutta Vapo sai kevääseen asti jatkoaikaa uuden puhdistamon käynnistämiseen. Käytössäkin on ilmennyt ongelmia.

-Altaan sulanapitämissysteemiä pitää ehkä vielä parantaa, Leikas kertoo.

Maaveden rannoilla luottamus Vapoon ei ota parantuakseen. Yhtiötä kovistellaan vastuuseen koko läntisen Pien-Saimaan rehevöitymisestä.

Vapolla on myös Kiihansuolla noin 70 hehtaarin turvetuotantoalue, josta vedet päätyvät Pien-Saimaan Lavikanlahteen. Ne puhdistetaan tuotantoaikaan pintavalutuskentässä.

-Tietysti pitää aina osoittaa yksi syyllinen, mutta Pien-Saimaan tilaan on monta syyllistä, Saukkonen muistuttaa.

Maaveden pohjalietteen kertymisen syihin tuo valaistusta meneillään oleva paleolimnologinen tutkimus, jossa tutkitaan ja ajoitetaan pohjasedimentin kerrostumia.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Suursuon sulamisvedet menevät tänä keväänä ensi kertaa kemiallisen puhdistamon kautta. Kuva on Suursuolta viime huhtikuulta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen