Hultinin ura kaupungilla katkesi luottamuspulaan

Yksimielinen kaupunginhallitus totesi, ettei Tom Hultin voi jatkaa Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n toimitusjohtajana. Henkilöstö- tutkimuksen kritiikki ratkaisi asian.

Anne Kotiharju

Timo Laitakari

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n toimitusjohtajan Tom Hultinin ura päättyy luottamuspulaan. Kaupunginhallitus totesi maanantaina yksimielisesti, ettei Hultin voi jatkaa yhtiöiden johdossa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) sanoo kaupunginhallituksen harjoittaneen asiassa omistajanohjausta. Hän myöntää, että asiallisesti ottaen kyse oli potkuista.

Muodollisesti päätös sinetöidään Kaupunkiyhtiöt Oy:n hallituksessa. Torniaisen mukaan tämä tehdään seuraavassa kokouksessa. Se pidetään ilmeisesti keskiviikkona.

Kaupunginhallitus käsitteli Kaupunkiyhtiöistä tehtyä ilmapiiriselvitystä. Kaupungin Neteffect Oy:ltä tilaaman selvityksen ja monituntisen keskustelun pohjalta hallitus päätti ilmoittaa Kaupunkiyhtiöt Oy:n hallitukselle, ettei Hultin voi jatkaa.

Kokoukseen varajäsenenä osallistuneen Jukka Kopran (kok.) mukaan selvitys ei ollut ainoa syy päätökseen.

-Oikea termi tässä käytettäväksi olisi luottamuspula asiaa vielä sen syvällisemmin analysoimatta.

Torniainen vahvistaa, että kyse oli laajemmasta kokonaisharkinnasta.

Neteffect totesi Kaupunkiyhtiöissä olevan laajoja työhyvinvointiin liittyviä haasteita. Se suositteli johdon vaihtamista, mutta arvioi, ettei ongelmia voi ratkaista vain yhden asian kuntoon laittamisella.

-Aika yksiselitteinen se raportti on. Ei kaupunginhallitukselle sen pohjalta muuta vaihtoehtoa mielestäni jäänyt, Kopra arvioi.

Raportin mukaan Kaupunkiyhtiöissä on haasteita niin johtamisessa, esimiestyössä, organisaation rakenteissa ja johtamisjärjestelmissä kuin ryhmähengessä ja henkilöstön omissa asenteissakin.

Hultinin johtamistaitoja kritisoitiin voimakkaasti. Suurin osa haastatelluista yhtiön työntekijöistä koki, etteivät Hultinin ihmisten johtamisen taidot olleet tehtävän tasalla.

Toisaalta tutkimus paljasti, että Kaupunkiyhtiöihin oli kehittynyt toimitusjohtajan lähipiiri, joka koki johtamisen hyväksi.

Kaupunkiyhtiöt Oy:n ja sen kahdeksan tytäryhtiön palveluksessa on hieman yli 50 työntekijää.

Kaupunginhallituksen jäsen Juha Turkia (kd.) kertoo, että hallitus keskusteli myös mahdollisuudesta järjestää Hultinille määräaikainen tehtävä kaupungin organisaatiossa. Tässä motiivina olisi ollut Hultinin osaamisen hyödyntäminen. Tähän ei kuitenkaan päädytty.

Neteffectin raportissa Hultinin vahvuuksina pidetään muun muassa visionäärisyyttä ja lobbaustaitoja.

Kaupunginhallitus laittoi maanantaina osaltaan pisteen myös Fly Lappeenrannan rahoituksen ja Huhtiniemi-hankkeen väitetyn yhteyden hakemiselle. Hallitus vain merkitsi asiassa saamansa KPMG:n selvityksen tiedoksi ja totesi, ettei se edellytä muita toimenpiteitä.

Kaupunkiyhtiöiden organisaation kehittäminen jäi pöydälle.

Tom Hultin

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n toimitusjohtaja 2005-2011.

Syntynyt Lappeenrannassa 1951.

Varatuomari.

Tuli Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajaksi konsulttifirma ManNet Partners Oy:n toimitusjohtajan tehtävistä.

Toiminut aiemmin muun muassa Etelä-Karjalan kauppakamarin johdossa sekä urheiluvälineitä ja -asuja tehneen Tackla Oy:n toimitusjohtajana.

Osallistui 1980-luvulla aktiivisesti Lappeenrannan kunnallispolitiikkaan (kok.).

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Timo Laitakari