Katu-uskottavaa kerhotoimintaa

LTKY:n kerhot koulivat johtamistaitoihin. Jäseneksi voi päästä kuka tahansa. Kulttuurialan kerhot ovat vakiintuneimpia.

Petteri Värtö

Lappeenranta. Hip hop soi ja tanssijat pyörivätpäänsä ja muiden ruumiinosiensa ympäri Lappeenrannan teknillisen yliopiston aulassa. Amerikkalaisen katukulttuurin invaasio kaupungin akateemiseen pyhättöön? Pah, tuiki tavallista LTY:n ylioppilaskunnan kerhotoimintaa, mutta vähän nuoremmasta päästä.

— Street culture club on toiminut vuodesta 2007. Aktiiveja yhdistää pitkään jatkunut tanssiharrastus ja kiinnostus katukulttuuriin, Hiski Hämäläinen kertoo.

LTY:n ylioppilaskunnassa toimii runsaat 30 erilaista kerhoa. Osalla on pitkä historia, kolmasosalla fokus on kulttuurissa. Ne ovat kerhoista vakiintuneimpia.

— Kerhoista noin puolella on varsin pitkä historia, erityisesti juuri kulttuuripuolella, kuten laulajilla, LTKY:n hallituksen kulttuurivastaava Janne Suortti sanoo.

Kerhotoiminta koskettaa isoa joukkoa LTY:n opiskelijoita. Kerhoissa on keskimäärin 60—80 jäsentä, joista osa voi kuulua useaan kerhoon. Mitä merkitystä?

— Kerhotoimintaan osallistuvat oppivat kokouskäytäntöjä ja johtamistaitoa ja saavat kokemusta erilaisten projektien järjestämisestä ja muusta hallinnoinnista.

Kerhoilla on LTKY:ltä ja LTY:ltä vuokralla huoneita, joissa kokoustaa ja säilöä dokumentaatiota itsestä. Budjetit ovat pieniä, joten vuokrat ovat nolla euroa.

— Kerhot kiinnostavat yhtä lailla myös ulkomaalaisia opiskelijoita, mutta se on kerhosta kiinni, kuinka ne panostavat itsensä markkinointiin, Suortti kertoo.

Kerhojen jäsenistä suurin osa on yliopiston opiskelijoita, mutta toimintaan voi osallistua kannatusjäsenenä kuka tahansa. Jäsenyyteen on monta reittiä.

— Meillä on syksyiset tutustumisillat opiskelijoille ja omat kotisivut, joille muutkin kuin Skinnarilan opiskelijat ovat löytäneet. Joku voi kuulla myös kaverilta. Kaikki otetaan avosylin vastaan eikä ketään katsella nenänvartta pitkin, Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI:n tuottaja Annastiina Kerkkänen sanoo.

Esimerkiksi parhaillaan esitettävän Sukka rutussa -näytelmän pääosanesittäjä Heini Kallio on lähtenyt ActI:n toimintaan mukaan yliopiston ulkopuolelta.

Osalle kerhoista muhevampi kasvualusta löytyy koulun ulkopuolelta. Street culture club on etsiytynyt tiiviiseen suhteeseen Street soul -tanssikoulun kanssa.

— Meillä oli yhdessä tehty showcase Kaamospuhalluksessa. Perusteilla on katukulttuuriyhdistys, joka vie katutaiteita eteenpäin, Hiski Hämäläinen kertoo.

Treenit LTY:n aulassa ovat myös näytönpaikkoja. Hämäläisen mukaan tunnettuus on poikinut esiintymisiä pienistä yo-juhlista hyväntekeväisyystapahtumiin.

Lisätietoa internetosoitteesta www.ltky.fi/content/kerhot

Kirjoittaja:
Petteri Värtö