Lääkäriajan jonotus nettiin

Lääkärien ajanvarauslistat pullistelevat. Ajan saa kuukausien päähän. Kiireelliset tapaukset sote-piiri pystyy hoitamaan.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin lääkäripula ei ole hellittänyt. Terveyskeskuksissa tämä näkyy pitkinä jonotusaikoina, varsinkin jos haluaa jollekin tietylle lääkärille. Jonotusajat tulevat ensi viikon alussa nähtäviksi nettiin sote-piirin sivuille.

Lappeen vastuuyksikön ylilääkäri Leena Suomalainen kertoi, että ei-kiireellisten asiakkaiden jonotusajat lääkärille ovat yhdestä kolmeen kuukautta. Hoitajan puheille pääsee kahdesta neljään viikon kuluessa.

— Päivystyspotilaat pystytään hoitamaan, ja jonkin verran on aikoja kiireellisille tapauksille, mutta liian vähän. Kiireellinen tapaus vaatii hoidon 3—5 päivän kuluessa, ja heitä ohjataan jonkin verran päivystykseen.

— Ajanvarausaikoja ei läheskään kaikille lääkäreille saa. Ajanvarauslistat saadaan noin kahdeksi kuukaudeksi eteenpäin. Suurimmalla osalla lääkäreistä listat on nyt tehty juhannukseen saakka. Osalla lääkäreitä ajan saa kuukauden päähän. Kesälääkäreiden listat ovat vielä tekemättä, joten se helpottaa vähän.

SOSIAALI- ja terveysministeriön tuoreen ohjeistuksen mukaan asiakkaan soittoon pitää terveyskeskuksissa vastata virka-aikaan viiden minuutin kuluessa. Jos puheluun ei vastata tässä ajassa, soittajalle pitää tarjota mahdollisuutta jättää soittopyyntö. Tähän pitää vastata saman päivän aikana.

Suomalaisen mukaan sote-piirin vastausjärjestelmä on ruuhkainen, ja vastaajia saisi olla enemmän. Järjestelmässä on kuitenkin mahdollisuus päästä jonoon ja näpytellä oma numeronsa, jolloin terveyskeskuksesta soitetaan takaisin päin alkuperäisellä jonotusvuorolla. Tämä on yleensä tapahtunut 10—20 minuutissa. Järjestelmässä voi jonottaa yhtä aikaa 20 soittajaa.

Kaikki eivät luota tähän systeemiin, vaan soittavat aina uudestaan ja uudestaan, mikä puolestaan rasittaa järjestelmää, Suomalainen kertoi. Vanhemmilla ihmisillä voi myös olla vaikeuksia tai suuri kynnys näpytellä numeroita, hän arvioi.

Sote-piirissä aloittaa toukokuussa kesätyön kymmenen kandia, mutta se ei ratkaisevasti helpota ajanvarausta, koska vakituisilla lääkäreillä alkavat pyöriä lomat. Täyttämättömiä lääkärin virkoja on piirissä tällä hetkellä 16, joissa viisi on myös ilman sijaista.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen