Johtajakisaan odotetaan lisää nimiä Lappeenrannassa

Kaupunginjohtajan viran hakuaikaa päätettiin jatkaa. Epävirallisesti paikasta kiinnostuneita on useita.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginjohtajan pestiin voi vielä ilmaantua uusia hakijoita. Virallisesti haku umpeutui eilen maanantaina kello 16, mutta johtajavalintaa valmisteleva työryhmä päätti jatkaa hakuaikaa 15. kesäkuuta kello 16 saakka.

Hakemuksia on tullut vain viisi. Hakijoista entuudestaan eteläkarjalaisille tutuin on Vihdin kunnanjohtaja Kimmo Jarva, joka oli 2000-luvun alussa Taipalsaaren kunnanjohtajana.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) pitää hakijamäärää vähäisenä. Hän uskoo kuntatalouden haasteellisten aikojen kenties vaikuttavan asiaan. Toisaalta Lappeenrannan pitäisi yliopisto-, maakuntakeskus- ja rajakaupunkina Torniaisen mielestä kiinnostaa enemmän.

— Määrä on paljon pienempi kuin aiemmin Lappeenrannan kaupunginjohtajahauissa. Se ei kuitenkaan poikkea siitä, mikä on yleinen käytäntö ollut muualla, arvioi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.).

Torniainen toivoo, että Seppo Miettisen seuraajan valintaa varten maanantaina nimetty työryhmä löytäisi lisää pomokandidaatteja. Yhteydenottojen perusteella sellaisia on tarjolla.

— Tiedän, että kiinnostuneita on muitakin, Torniainen sanoo.

Järvenpää sanoo, että suostumuksensa kulisseissa antaneita ehdokkaita on enemmän kuin virallisesti hakeneita. Kaupunginhallituksen nimeämä työryhmä päätti jatkaa hakuaikaa, jotta suostumuksensa antaneetkin voivat jättää hakemuksen.

Torniaisen mukaan työryhmä linjaa myös sen, julkistetaanko myös virallisen haun ulkopuolella olevien ehdokkaiden nimet.

Kunnallislain mukaan julkisen hakemuksen jättämisen ohella henkilö voi antaa suostumuksensa kaupunginjohtajan tehtävään hakuaikana tai sen jälkeen.

Kaupunki olisi halutessaan voinut rajata haun koskemaan vain virallisen hakuajan puitteissa virkaa julkisesti hakeneita henkilöitä. Asia olisi siinä tapauksessa pitänyt kertoa hakuilmoituksessa. Koska tällaista rajoitusta ei ollut, johtajaruletin pelikenttä on avoin.

Isojen kaupunkien johtajanpaikat voivat kiinnostaa ihmisiä, jotka ovat jo nyt töissä näkyvillä paikoilla tai korkeassa asemassa. He eivät ehkä halua julkisesti ilmoittautua kisaan riepoteltaviksi.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Ilpo Hakulan (kok.) mielestä koko hakuprosessi olisi alunperin voitu järjestää virallisen hakuajan ja avoimen haun puitteissa. Avoimuus sopii Hakulan mielestä paremmin nykyiseen kulttuuriin.

— Näkisin, että pitää kestää julkisuus ja se, että ei ehkä tule valituksi, hän sanoo.

Kuntaliiton kehitysjohtajan Kaija Majoisen mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten perustaminen sekä Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitos kertovat aktiivisesta kehittämistyöstä ja hyvästä johtamisesta. Se on hänen mielestään omiaan houkuttelemaan hyviä johtajakandidaatteja.

— Myös maantieteellinen sijainti Pietarin läheisyydessä tuo kehittämiseen mahdollisuuksia, Majoinen sanoo.

Kaupunginjohtajaksi määräaikaan

mennessä hakeneet

Jarva Kimmo, Vihdin kunnanjohtaja.

Kälviäinen Sami, seuratyöntekijä.

Laine Janne, Savonlinnan kaupunginjohtaja.

Parkkonen Ilpo, kiinteistövälittäjä.

Savolainen Ossi, Uudenmaan liiton maakuntajohtaja.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara