Categories
Artikkelit

Liikunnanohjaajasta tuli maailmanmestari

Janne Mälkiä aikoi lopettaa Suomen jääkiekkomaajoukkueen videovalmentajan tehtävät viime vuonna, mutta Jukka Jalonen sai valmennuspäällikön toisiin ajatuksiin. MM-kulta saanee Mälkiän jatkamaan ainakin ensi vuoden kotikisoihin asti.Heikki SairanenSIITÄ on jo kaksi viikkoa, mutta humu jatkuu yhä. Janne Mälkiä istuskelee kotisohvallaan. Kuusivuotias Thomas leikkii ulkona ja kaksivuotias Sara sisällä. Heli-vaimo puuhastelee niitä ja näitä. Suomi on juhlinut jääkiekon MM-kultaansa jo parin viikon ajan. Mestaruudesta on otettu irti kaikki mahdollinen. Juhlissa on ollut mukana myös lappeenrantalainen maajoukkueen videovalmentaja Janne Mälkiä. Kasvoilta paistaa jo lievä väsymys, mutta vielä yhden kerran Mälkiä aikoo osallistua kullan huuhdontaan. Sitten ajatukset maailmanmestaruudesta on saatava pois.Mestaruusjuhlat Mälkiä päättääkin arvokkaasti, kun tänään sunnuntaina Lappeenrannassa juhlitaan Leijonia ja MM-kisojen voittopokaalia Lappeenrannan jäähallissa. Eilen lauantaina juhlat olivat Imatralla.-Tämä juhla vielä ja sitten ne saavat riittää. Se mestaruus oli siinä, vuodesta 2003 A-maajoukkueen videovalmentajana toiminut Mälkiä, 33, sanoo.Juhlien jälkeen SaiPan valmennuspäällikkö Janne Mälkiä kääntää katseensa jo ensi kauteen. Vaikka kesä on vasta alussa, Mälkiä järjesteli viime viikolla alkaneen pienempien junioreiden kesäliigan, myöhemmin kesällä on tulossa pari kesäleiriä. Tuleva liigakausi vaatii valmisteluja.SAIPAN valmennuspäällikkö ja SaiPan liigajoukkueen valmennusryhmän jäsen ja Leijonien videokoordinaattori on yksi MM-kultamitalisteista. Kulta hivelee paljon, semminkin kun Mälkiä oli jo laittaa hanskat naulaan. Päävalmentaja Jukka Jalonen sai Mälkiän toisiin ajatuksiin.-Ilmoitin viime kauden aikana, että lopetan, mutta Jalonen halusi minun jatkavan ja sitten sopimusta sorvattiin sellaiseksi, ettei minun tarvitse olla mukana kaikissa turnauksissa.Jatkuva reissaaminen ei olisikaan ollut mahdollista. Valmennuspäällikön työssä työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä, tai sitä ei ole ollenkaan. Ja kotona on vaimon lisäksi kaksi pientä lasta.-Kyllähän se teki pahaa viime vuonna, kun olin ainakin 150 päivää pois kotoa. Vaimolle ja lähipiirille pitää antaa iso kiitos. Vaatii paljon heiltä kaikilta, että saan tehdä työtä jääkiekon parissa.-Siksi täksi kaudeksi sopimus rustattiin sellaiseksi, ettei minun tarvinnut olla mukana jokaisessa turnauksessa.Maajoukkueen videovalmentajana Mälkiä on halukas jatkamaan ainakin ensi vuoden kotikisoihin asti. Mälkiä ei ole neuvotellut pestistä vielä kenenkään kanssa.-Vuosi sitten neuvoteltiin siihen tapaan, että jatkan vuoden kerrallaan, ja Jalosen kauden loppuun saakka.JANNE MÄLKIÄ tähtäsi nuorena miehenä jääkiekkoilijaksi. Myös ura perheen rakennusfirmassa kävi mielessä. Jää oli kuitenkin rakennustelineitä kestävämpi. Veri veti kaukaloon. Geenit taitavat olla sellaiset. Isä Jari Mälkiä pelasi SaiPassa SM-sarjaa ja veli Joonas voitti SaiPassa A-junioreiden mestaruuden vuonna 2001. Janne Mälkiä pelasi SaiPassa B-nuoriin asti.-Sen pitemmälle taidot eivät riittäneet.Valmentajana taidot ovat kantaneet jo pitkälle. Mälkiä muistaa, että kun pelaajaura ei ottanut alleen, hän mietti valmentamista. Kutsu maajoukkueen valmennusryhmään tuli vuonna 2003, kun hän opiskeli Vierumäellä liikunnanohjaajaksi erikoisalanaan jääkiekkovalmennus.-Raimo Summanen oli silloin maajoukkueen valmentaja ja Erkka Westerlund oli Vierumäellä töissä. Westerlund kysyi kiinnostaako minua tehtävä maajoukkueessa.Mälkiä kiitti ja kumarsi mahdollisuudesta, ja on kiitollinen, kun sai ammatin jääkiekosta. Vierumäki antoi hyvät eväät ja perustiedot. Valmentamista ei kuitenkaan opita koulunpenkillä, vaan käytännössä. Mälkiälle itselleen oppi on ollut parasta mahdollista viime vuosina.-Varmaan jotain on jäänyt käteen, kun olen saanut tehdä töitä monen huippuvalmentajan kanssa.Niinkin paljon, että voisit itsekin toimia joskus jonkun joukkueen päävalmentajana?-Kuvitellahan aina voi. Joskus voisi kyllä kokeilla, miten siivet kantavat päävalmentajana tai sitten vastuullisena apuvalmentajana, jos sellainen tilaisuus tulisi.MILLÄ EVÄILLÄ SaiPa saadaan mitalipeleihin? Mälkiän mielestä kaikki on mahdollista, ja kaikkea voi tapahtua. Sen osoitti Slovakian MM-turnauskin.-Kliseitähän nämä ovat, mutta totta silti joka sana. Se vaatii joukkueen ja myös kaikkien sen ympärillä olevien ihmisten sataprosenttisen sitoutumisen. Aivan kaikkien pienempienkin palasten pitää loksahtaa paikalleen. Kun kaikki saadaan sitoutumaan ja tekemään töitä yhdessä, kaikki on mahdollista.-Lappeenrannassa resurssit ovat muita paikkakuntia pienemmät, joten täällä pitää tehdä kaikki pienetkin asiat vielä paremmin, ja nimenomaan yhdessä.MM-kultajuhla järjestetään tänään sunnuntaina Lappeenrannan jäähallissa. Petteri Nokelainen, Janne Mälkiä ja MM-pysti ovat nähtävissä kello 16 alkaen.KUVATEKSTIMika StrandénLappeenrantalaisen Janne Mälkiän työelämä on täynnä jääkiekkoa. Työn ulkopuolella hänen elämässään perhe on tärkein.Janne Mälkiä on iso osa johtoryhmää ja valmennustiimiä. Hän tekee tärkeää työtä. Hän on erittäin ahkera ja tunnollinen kaveri, ja hyvin ammattitaitoinen. Meillä kemiat synkkaavat hyvin. Työ on näkymätöntä, kun muut huilaavat Janne tekee duunia. Joukkueessa häntä arvostetaan paljon. Hyvä joukkuepelaaja.Maajoukkueen päävalmentajaJukka JalonenJanne MälkiäSyntynyt 4.7.1977 Lappeenrannassa.Naimisissa, vaimo Heli ja lapset 2-vuotias Sara ja 6-vuotias Thomas.Jääkiekkovalmennukseen erikoistunut liikunnanohjaaja.Suomen jääkiekkomaajoukkueen videovalmentaja vuodesta 2003.SaiPan liigajoukkueen valmennusryhmän jäsen ja SaiPan valmennuspäällikkö.Ollut mukana jääkiekkomaajoukkueissa saavuttamassa olympiahopeaa, olympiapronssia, MM-kisoista yksi hopea ja kaksi pronssia ja MM-kulta.Harrastaa kuntokiekkoa pari kertaa viikossa talvella ja lenkkeilyä. Kesäisin golfaa, mutta se on lasten takia jäänyt todella vähälle.

Heikki Sairanen

Kirjoittaja: