Koko Keisarinaseman julkinen käyttö jäi haaveeksi

Käsityöyrittäjiä ei saatu riittävästi kokoon. Kaupungin päädyn kahvila ja kokoustila avautuu kesällä. Jari Koskimies haluaisi myydä puoliskonsa kaupungille.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Keisarinasemalle ei saatu koottua riittävästi käsityöyrittäjiä. Koko Keisarinasemasta ei tule tavoiteltua kaikille avointa, Mikkelin Kenkäveron tapaista matkailukohdetta.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen arvokkaimpaan osaan eli kaupungin omistamaan päätyyn avautuu kesällä kahvila ja kokoustilat. Sen sijaan Kirsi-Kiinteistöjen suuremman päädyn tuleva vuokralainen määrittää itse, mihin tiloja käyttää.

Jari Koskimies Kirsi-Kiinteistöistä harmittelee, ettei asemaa saatu nyt kertaheitolla arvoiseensa käyttöön.

-Jos rakennuksesta halutaan matkailukohdetta, se onnistuisi paremmin, jos sillä olisi yksi omistaja eli kaupunki. Kyllähän näin hienoista tiloista pitäisi saada sellainen kaiken kansan raatihuone.

Koskimies kertoo jo tarjonneensa omaa puoliskoaan kaupungille, mutta kauppoja ei syntynyt.

-Kesän jälkeen tiloihin tuleva vuokralainen määrittelee käytön julkisuuden itse. Kesän tilat ovat tyhjillään, vaikka kaikenlaiset syntymäpäivien pitäjät niitä ovatkin kyselleet, kertoo Koskimies.

Yritysverkkoon oli ilmoittautunut lähemmäs kymmenen yrittäjää. Loppujen lopuksi yksi toisensa jälkeen perääntyi.

-Moni olisi toivonut paljon isompaa joukkoa. Ja kun olisi pitänyt ruveta maksamaankin jotain, tulijoita rupesi tippumaan, selvittää projektipäällikkö Sanna Sipilä.

Kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen sanoo, että kaikki tehtiin.

-Kaupunki lupasi tulla yrittäjiä vastaan niin, että saataisiin homma pyörimään pienemmälläkin joukolla, mutta niitä oikeasti sitoutuvia yrittäjiä ei sitten löytynyt riittävästi.

-Näytti jo, että paikallisuusteema olisi toteutunut tuotteissa oikein hyvin. Tästä ei nyt tule meidän toivomaa matkailun paraati-ikkunaa, jonka tiloilla olisi oma tarinansa kerrottavana ja jossa käsityöläiset pääsisivät esille.

Moni käsityöläinen totesi liikevaihtonsa niin pieneksi, ettei tuotemyynnistä juuri jäisi palkkaa kiinteiden kulujen jälkeen. Lisäksi myyntityö veisi aikaa varsinaiselta tekemiseltä.

Keisarinaseman kahvilayrittäjä, näillä näkymin Juha Härkönen, vastaa kokoustilojen varauksista. Esimerkiksi asukasyhdistyksille sekä vanhus- ja vammaisneuvostolle tilojen käyttö olisi maksutonta.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Yrittäjät eivät olleetkaan halukkaita toimimaan Lappeenrannan Keisarinasemalla.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju