Kristillinen koulu on yhä vailla opettajaa

Lappeenrannan Omenapuu-koulu on talvesta saakka etsinyt vakituista opettajaa. Kannatusyhdistyksen puheenjohtaja vaihtuu.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kristillinen kotikoulu on yhä ilman uutta vakituista opettajaa. Omenapuu-kotikoulua Rakuunamäellä ylläpitävä Lappeenrannan kristillinen kasvatus  -kannatusyhdistys on hakenut uutta vakituista opettajaa helmikuun lopulta lähtien.

Aluksi opettajaa haettiin työvoimatoimiston kautta huhtikuun puoliväliin saakka. Sittemmin opettajaa on etsitty kannatusyhdistyksen kotisivuilla olevan ilmoituksen kautta. Viimeisin opettajahaku päättyi viime perjantaina.

Kannatusyhdistyksen puheenjohtajana ja samalla kotikoulun rehtorina on viime ajat ollut Tuomo Liimatainen. Kotisivujen mukaan hän kuitenkin jättää tehtävänsä elokuussa. Diplomi-insinööri Liimatainen on toisaalla töissä, ja rehtorin työt hän on hoitanut sivutoimisesti.

Haussa olevan opettajan odotetaan hoitavan opettajanvelvollisuuksiensa ohella myös rehtorin tehtävät. Syksyllä työnsä aloittava opettaja opettaa 1.—4. luokan oppilaita.

Liimatainen ei tässä vaiheessa halunnut kertoa, onko opettajan pestiin vihdoin ilmaantunut hakijoita.

Syksyllä 2009 toimintansa aloittaneen kotikoulun ainoa vakituinen ja pätevä opettaja irtisanoutui viime joulukuussa koettuaan koulussa hengellistä painostusta ja ilmapiiriongelmia. Sen jälkeen sijaisena oli kevään ajan henkilö, jolla ei ole luokanopettajan pätevyyttä.

Liimataisen mukaan kouluun on syksyllä tulossa seitsemän oppilasta. Päättyneenä lukuvuotena koulussa oli alkuun viisi oppilasta, joista kuitenkin yksi otettiin pois koulusta joulukuussa.

Kannatusyhdistys ilmoitti syksyllä 2010 opetusministeriöön jätetyssä perusopetuslupahakemuksessaan, että kouluun oli kesään 2010 mennessä ilmoittautunut 41 oppilasta lukuvuodeksi 2010—2011. Näistä 20 oli ilmoittautunut 1.—2. luokille ja 21 oppilasta 3.—6. luokille.

Kaikkiaan kouluun oli yhdistyksen hakemuksen mukaan lähivuosille ilmoittautunut 109 oppilasta.

Omenapuu-koulu ja -päiväkoti

2002 Rakuunamäellä toimintansa aloittanut Omenapuu-päiväkoti on kaupungin ostopalvelupäiväkoti.

Lapsia noin 30, työntekijöitä viisi.

Yksityinen Omenapuu-kotikoulu aloitti syksyllä 2009 samoissa tiloissa.

Oppilaita neljä, opettajia yksi.

Koululaisten vanhemmat maksavat sadan euron kuukausimaksun. Lisäksi koulu saa lahjoituksia.

Opetusministeriö on hylännyt koulun perusopetuslupa- ja valtionapuhakemuksen 2001, 2002, 2009 ja 2011.

Kaupunki teki tammikuussa 2011 päiväkotiin valvontakäynnin.

Ostopalvelusopimuksen rikkomisesta ei löytynyt viitteitä.

Koulun perusopetuslupahakemus on hylätty neljä kertaa opetusministeriössä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara