Categories
Artikkelit

Löytöretkeilijä patsaspuistossa

Hanna RomppainenParikkalan patsaspuistossa puisto-oppaana ja kasvien hoitajana työskentelevä Anneli Hyvönen ei tiedä mitään niin antoisaa kuin kasvit. Kaikki lähti siitä, kun hän nuorena hippityttönä päätti, että omat eväät ja vähän toistenkin pitää itse kasvattaa. Sittemmin intohimo on siirtynyt hyötykasveista kukkiin. — Kai se jotain taiteellisuutta on. Maalaaminen on nykyään jäänyt vähälle. Nyt minä maalaan vain kukilla.Kulunut kesäkuu on ollut Hyvöselle löytöretkeilyä. Hän on karsinut pensaita ja kitkenyt rikkaruohoja Parikkalan patsaspuistossa. Alppikärhön alta paljastui kolme pöllöpatsasta, patsaita piileskeli myös norjanangervon alla ja vajasta löytyi Veijo Rönkkösen ottamia valokuvia. — Tuntuu ihanalta hoitaa tätä puistoa. Saa keskittyä vain siihen, että puisto saadaan säilymään ja että ihmiset saisivat tästä mahdollisimman paljon iloa. Ei tarvitse miettiä kukkien myymistä tai budjettia. Hyvönen on tehnyt koko ikänsä töitä kasvien kanssa. Alusta saakka hänelle oli selvää, että hän suuntaa puutarha-alalle. Vuonna 1976 hän valmistui puutarhuriksi. Floristiksi ja floristi-hortonomiksi hän valmistui Suomessa ensimmäisten joukossa.— Moni varmaan ajattelee, että miksi se vaihtaa puolentoista vuoden välein työtä. Mutta minulla on nälkää oppia jatkuvasti uutta.Kymmenen vuoden ajan Hyvönen piti Imatralla Kukka Aarteet -kauppaa. Hän kuitenkin joutui pari vuotta sitten lopettamaan yrityksensä astman takia.— Olin ajatellut, että nykerrän siellä kimppuja loppuikäni. Toisaalta alkoikin jo kaivata jotain uutta.Työ Parikkalan patsaspuistossa on Hyvöselle kuin unelma. Hän saa olla kukkien parissa, eikä ulkona työskennellessä astma haittaa. Rönkkönen on istuttanut puistoon valtavan määrän erikoisia kasveja. Päivittäin Hyvönen löytää jonkun uuden kasvin. Hän arvioi, että erilaisia kasveja on puistossa ainakin parisataa. — Olen huomannut, että minussa ja Veijossa on paljon samaa. Minäkin tykkään kokeilla aina jotain uutta. Vastikään mietin, että onkohan täällä marskinliljaa. Pian huomasin, että tuossahan se onkin.Yhden puutarhan kasveista Hyvönen on itse myynyt Rönkköselle. Ite-taiteilija tuli 1980-luvulla käymään puutarhamyymälässä, jossa Hyvönen työskenteli. — Muistaakseni se oli jokin perenna. Olen katsonut ukonkelloja, että olikohan tuo se, jonka minä hänelle möin.

Hanna Romppainen

Kirjoittaja: