Erikoiskaupat mahtuvat hyvin Lappeenrannan ydinkeskustaan

Liiketilaselvityksen mukaan keskustan erikoiskauppojen tilatarve on noin 20 000 kerrosneliömetriä. Ison-Kristiinan kauppakeskuksen laajennuksen myötä tarpeesta toteutuisi yli puolet.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Voimassa oleva Lappeenrannan keskustan osayleiskaava mahdollistaa tarvittavien lisäliiketilojen rakentamisen Lappeenrannan ydinkeskustaan. Lappeenrannan teknisen johtajan Jussi Salon esityksen mukaan keskustaan soveltuva erikoiskauppa sijoitetaan ydinkeskustaan, ei Leiriin suunniteltuihin kauppakeskuksiin. Tekninen lautakunta jätti esityksen pöydälle keskiviikkona kokouksessaan.

Osayleiskaava ja suunnitellut rakennushankkeet mahdollistavat noin 34?000 kerrosneliömetriä lisää liiketilaa erikoiskaupalle keskustaan. Kaupankäynnin konsultin ja tutkijan Tuomas Santasalon tekemän liiketilatarveselvityksen mukaan keskustaan tarvitaan vuoteen 2020 mennessä erikoiskaupan liiketilaa lisää noin 23?300 neliömetriä.

-Luvut ovat suuntaa-antavia, ja tarve on arvioitu pitkällä aikavälillä. Ydinkeskustassa on erittäin hyviä kauppapaikkoja, Santasalo kuvaa.

Santasalo pitääkin teknisen johtajan ehdotusta keskustakaupan sijoittamisesta ydinkeskustaan oikean suuntaisena.

-Leiri on ihan hyvä kauppapaikka, mutta pääasiassa marketteja ja tilaa vaativaa kauppaa varten, hän huomauttaa.

Keskustaan sopivalla erikoiskaupalla tarkoitetaan vähän tilaa vaativia tietyn toimialan kauppoja, kuten muotiliikkeitä.

Teknisen toimen linjauksen toteutuminen panisi vauhtia vireillä oleviin keskustan kehittämishankkeisiin. Esimerkiksi kauppakeskus Ison-Kristiinan omistava Citycon on linjannut aiemmin, että keskustaan soveltuvien erikoiskauppojen hyväksyminen Leiriin estää Ison-Kristiinan laajennuksen.

Laajennuksen myötä Isoon-Kristiinaan olisi tulossa lisää liiketilaa noin 13?000 kerrosneliömetriä, mikä on yli puolet arvioidusta erikoiskaupan tilatarpeesta.

-Totta kai myönteinen päätös, jos ehdotus toteutuu, kuittaa Cityconin kiinteistökehitysjohtaja Jukka Posti lyhyesti lomaltaan.

Myös keskustan yrityksiä edustava Lappeenrannan Kaupunkikeskusta Lakes ry pitää ehdotusta hyvänä.

Liiketilojen tarpeeseen vastaavat osaltaan Autotalon paikalle ja City-kortteliin Tapanaisen talon tontille tulevat uudet liikerakennukset. Myös Kesko suunnittelee lisärakentamista Kauppatorin vieressä sijaitsevaan Rakuunan kiinteistöön.

Lisäksi on mahdollista rakentaa liiketiloja kaupungin omistamalle Lappeenrannan Energian tontille, koska muuntamokenttä voidaan sijoittaa tarvittaessa pieneen tilaan.

Santasalon mukaan tulevat liiketilatarpeet lasketaan alueen kuluttajien ja matkailijoiden kasvavasta ostotarpeesta. Matkailijoiden osuus on kolmannes tilatarpeesta.

-Odotukset ovat isot erityisesti venäläisten matkailijoiden osalta, kaupan tutkija kertoo.

Erikoiskauppa

Erikoiskaupalla tarkoitetaan tietyn toimialan tuotteiden kauppaan erikoistunutta myymälää.

Erikoiskauppoja ovat esimerkiksi vaate- ja kenkäkaupat, kirjakaupat, kodintekniikkakaupat, apteekit, sekä lahjatavara- ja huonekalukaupat.

Keskustaan sopiva erikoiskauppa tarkoittaa vähän tilaa vaativia kauppoja. Esimerkiksi rautakaupat ja huonekaluliikkeet sijaitsevat yleensä aina keskustojen ulkopuolella.

www.erikoiskaupanliitto.fi

Kirjoittaja:
Kirsi Räty