Keskustan kehittäminen jakaa teknisen lautakunnan jäseniä

Osa jäsenistä haluaa keskittää erikoiskaupat ydinkeskustaan. Toisten mielestä keskustan laajeneminen on vain positiivista.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknisen lautakunnan jäsenet ovat jakautuneet vahvasti kahteen leiriin keskustan kehittämisessä. Toisten mielestä ydinkeskustan kehittäminen menee Leirin edelle, joten pienet erikoiskaupat pitää sijoittaa ydinkeskustaan.

Toiset näkevät, että Leirin kauppakeskuksista tulee luonteva keskustan jatke ja kasvukohde, koska ydinkeskustan hankkeet eivät etene.

Kaupunginhallituksen tekemä linjausehdotus erikoiskauppojen rajaamisesta ydinkeskustaan jätettiin pöydälle teknisen lautakunnan kokouksessa keskiviikkona. Etelä-Saimaan torstaina tekemän soittokierroksen perusteella vaikuttaa siltä, että kaupunginhallituksen linjaus olisi hyväksytty niukasti, jos asiasta olisi äänestetty.

Etelä-Saimaan tavoittamista 11 lautakunnan jäsenestä neljä olisi vastustanut ja kuusi puoltanut esitystä. Yksi ei halunnut ilmaista kantaansa, ja neljää lautakunnan jäsentä ei tavoitettu.

Seuraavan kerran tekninen lautakunta käsittelee asiaa kahden viikon kuluttua.

Tavoitetut keskustan ja kokoomuksen jäsenet olivat ainakin varovaisen myötämielisiä Leiriin tuleville kauppakeskuksille erikoiskauppoineen. Lautakunnan puheenjohtaja Kyösti Harju (kesk.) ei halunnut paljastaa kantaansa ennen seuraavaa valtuuston kokousta, mutta aikaisemmin Harju on ollut myönteinen Leirin kauppakeskushankkeille.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Jukka Korkeila (kok.) sitä vastoin ilmaisee kantansa selvin sanoin.

-Leiriin pitäisi ehdottomasti tulla kauppakeskus, koska sen työpaikkavaikutus on niin suuri. Enkä tiedä missään olevan kauppakeskuksia, joissa ei olisi erikoiskauppoja, Korkeila huomauttaa.

Hän pelkää, että Kesko ja SRV investoivat muualle Kaakkois-Suomeen, jos he eivät saa suunnitelmiaan läpi Leirissä.

-Työpaikkoja ei tule, jos me torppaamme tällaisten yhtiöiden investointeja. Tässä on kyseessä sata miljoonaa euroa. Jos ei Lappeenrannalle raha kelpaa, niin kyllä muille kelpaa, Korkeila lataa.

Risto Mannisen (kok.) mukaan ydinkeskustan kehittäminen on laahannut jo parikymmentä vuotta. Hänen mielestään keskustan laajentuminen on vain myönteinen asia.

-Jos on halukkuutta tehdä kauppakeskus, niin siihen pitää antaa mahdollisuus, Manninen toteaa.

Leirin erikoiskauppojen vastustajat haluavat antaa ydinkeskustalle mahdollisuuden ensin.

-Haluan, että Leirin aluetta kehitetään, mutta keskusta pitää saada ensin käyntiin, toteaa Jorma Tyrmi (myö).

Ydinkeskustan kehittämisen ensisijaisuutta painottavat myös Virpi Junttila (vihr.), Arto Pulkkinen (kd.) ja Voitto Ampuja (sd.).

-Kyllä keskusta kuolee, jos erikoiskaupat siirtyvät Leiriin, Ritva Sironen (sd.) sanoo.

KUVATEKSTI

Mika Strandèn

Lappeenrannan ydinkeskustan kehittämistä on vatvottu vuosikaudet. Osa Lappeenrannan teknisen lautakunnan jäsenistä on valmis hyväksymään sen, että keskusta valuu vajaan kilometrin päähän Leiriin.

Erikoiskauppoja

vastustavat

Voitto Ampuja (sd.)

Juha Nikku (sd.)

Ritva Sironen (sd.)

Virpi Junttila (vihr.)

Arto Pulkkinen (kd.)

Jorma Tyrmi (myö)

Erikoiskauppoja puoltavat

Jukka Korkeila (kok.)

Risto Manninen (kok.)

Riitta Munnukka (kesk.)

Jorma Nisonen (kesk.) (Ei täysin varma kannastaan.) Kyösti Harju (kesk.) (Ei paljastanut nyt kantaansa, mutta ollut aiemmin myötämielinen Leirin hankkeille.)

Ei tavoitettu

Terttu Finska (kok.)

Sami Jokelainen (vihr.)

Päivi Kukkonen (sd.)

Satu Miikki (ps.)

Kirjoittaja:
Kirsi Räty