Imatran kylpylä selitteli taloustilannettaan

Kylpylän johdon mukaan kylpyläkonserni ei ole konkurssikypsä. Kylpylä Oy:n tilanne on silti edelleen huono. Kylpylä Oy:n taustalla oleva Kuntoutumissäätiö aikoo vähentää hallitusjäsenten määrää.

IMATRA. Imatran kylpylä on närkästynyt kylpylää koskevasta uutisoinnista. Kylpylä ja sen taustayhteisö Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiö järjestivät torstaina tiedotustilaisuuden, jossa kylpyläväki halusi kertoa, ettei kylpylä ole konkurssin partaalla.

Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiön ja Imatran kylpylä Oy:n edustajat perustelevat asiaa sillä, että kylpylän takana oleva Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiö ja konsernin muut osat voivat hyvin.

– Konsernin omavaraisuusaste on 38 prosenttia. Se on tämänkokoisten kylpylöiden joukossa keskitasoa, sanoo Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiön toimitusjohtaja Aulis Multisilta.

Sekä Multisilta, Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiön hallituksen puheenjohtaja Anu Urpalainen, Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiön hallituksen jäsen Heikki Luukkanen että Imatran kylpylän myynti- ja markkinointijohtaja Harri Hirvelä painottavat, että emokonserni on eri asia kuin kylpylä.

Heidän mukaansa konserni voi hyvin, ja siksi Imatran kylpylällä ei ole hätää.

Imatran kylpylän toimitusjohtaja Hannu Saarinen ei ollut paikalla lomansa takia.

Imatran kylpylä Oy:n taloushuolet eivät ole hävinneet mihinkään. Etelä-Saimaassa viime viikolla haastatellut asiantuntijat pitivät Imatran kylpylä Oy:n talouslukuja erittäin huonoina. Kylpylä on tehnyt tappiota monena vuotena peräkkäin.

Kylpyläväki myöntää, että näin ei voi jatkua.

– Ei Kuntoutumissäätiön pidä rahoittaa kylpylän operatiivista toimintaa, Luukkanen jyrähtää.

Kylpylän toimintaa ulkopuolelta tarkkailevalle kylpylän konsernirakenne on sekava. Kylpylän joukko on samaa mieltä. Konsernissa mietitään parhaillaan, miten konserni saataisiin näyttämään nykyistä yksinkertaisemmalta.

Lisäksi Kuntoutumissäätiön hallitus on liian iso. Luukkanen ja Urpalainen sanovat, että hallituksen kokoa täytyy pienentää. Nyt hallituksessa on 15 ihmistä.

Luukkanen huomauttaa, että kylpylän pahimmat ongelmat ovat olleet odottamattomia. Ensin kylpylä menetti Kela-kuntoutuksia. Luukkasen mukaan niiden menetys johtui aikoinaan Kelan kriteereiden lisäksi kylpylän omasta taidottomuudesta. Lisäksi Kuntoutumissäätiön yhteistyökumppani Lomaliitto meni konkurssiin.

Kylpylä on jo tehnyt kehitysohjelman, jonka avulla se yrittää saada Imatran kylpylä Oy:n talouden kuntoon. Kehitysohjelman mukaan kylpylä kehittää muun muassa henkilöstön osaamista ja panostaa entistä enemmän myyntiin. Lisäksi yritys vähensi työntekijöidensä määrää kesällä päättyneiden yt-neuvottelujen jälkeen. Lisäksi kylpylä haluaa jatkossa edelleen saada runsain määrin Kela-kuntoutuksia.

Kuntoutumissäätiö puolestaan etsii itselleen uutta kumppania.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Imatran kylpylä Oy on upoksissa. Sen taustayhteisön Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiön tilanne on parempi.

Varsinaiseksi kylpyläksi yleisö todennäköisesti mieltää Imatran kylpylä Oy:n.

Imatran kylpylä Oy:n taustalla on Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiö.

Imatran kylpylä Oy:hyn liitetään nyt erillisenä oleva Taikametsä Ry.

Näiden alapuolella konsernikaaviossa ovat Imatra Spa Resort Oy, Saimaan Ukonniemi Oy ja Ukonranta Oy.

Lisäksi konserniin kuuluu Chris-Line Oy. Sen liittämistä muihin harkitaan.

Lähteet: Etelä-Karjalan kuntoutumissäätiö, Imatran kylpylä Oy ja Etelä-Saimaan arkisto

Kirjoittaja:
Teemu Saintula