Kas, vanha kanavauoma on paljastunut?- ja puskittunut

Turistit epäilevät, että kanavan kunnostus Mustolassa ei valmistu tänä syksynä niin kuin on aikomus.

LAPPEENRANTA. Saimaan vanhalle kanavalle palautetaan pätkä menneisyyttä: se entistetään ympäristöineen Mälkiän ja Mustolan välillä. Tulevaisuudessa menneisyydestä on tarkoitus jalostaa vetovoimainen matkailukohde.

Nykyisyys tarjoaa Mälkiän ja Mustolan välin kulkijoille sekä idyllistä rauhaa että remonttikohteita. Nekin tuntuvat turisteja kiinnostavan.

– Viime kesänä liikennejärjestelyt haittasivat, mutta nyt on ollut ihan vilkas kesä, kertoo Saimaan kanavamuseon kahvilayrittäjä Arja Ylä-Outinen.

Kanavamuseo on Mälkiällä kauniissa ja hoidetussa ympäristössä. Siellä on vanhan ja uuden kanavan Mälkiän sulku ja niiden välissä Urho Kekkosen puisto, jossa kuleksivat Marjo ja Harri Hämäläinen Mäntästä.

– Me on ajeltu Lappeenrantaan monena kesänä ja käyty katsomassa kanavaa joka kerta. Tämä vaan on niin mielenkiintoinen paikka, he kertovat.

He toteavat myös mielenkiintoisen muutoksen Mälkiän maisemassa.

Ennen Urho Kekkosen puisto rajautui Kuutostien penkereeseen. Nyt penger on poistettu Kuutostien uusien kanavasiltojen alta. Siellä on toistaiseksi pääasiassa hietikkoa, mutta vanhan kanavan uoma jatkuu nyt yhtenäisenä Mälkiältä Mustolaan, missä se yhtyy uuteen kanavaan.

Yhtymäkohdassa on Pien-Mustolan sulku. Se entistettiin pari vuotta sitten eli rakennettiin uudestaan vanhan mallin mukaiseksi.

– Mielenkiintoista, arvioivat Anitta Asiala Turusta ja Jari Pollari sulkuremonttia ja koko Saimaan kanavaa.

Heillä on meininki mennä sen vartta Nuijamaalle ja tulla toista puolta takaisin.

Alkumatkasta pariskunta on huomannut Liikenneviraston kyltin, jonka mukaan Mustolan vanhan kanavauoman kunnostaminen valmistuu syyskuussa 2011.

– Ei taida valmistua aikataulussa, he toteavat.

Kiirettä ainakin pitää: kana-vauoma pukkaa nyt leppää, osmankäämiä ja muuta kosteikkokasvillisuutta. Uomassa on vähän vettä ja reunat rempallaan.

Remonttia kaipaa myös opastauluilla varustettu kanavapolku, joka kiertelee Mälkiällä ja Mustolassa.

– Monet kyselevät, mistä kanavapolku alkaa ja mihin se päättyy. Se on nyt työmaan takia poikki, Ylä-Outinen kertoo.

Vanhalla kanavalla ei näy yhtään työntekijää. Sen sijaan uuden kanavan länsipuolella miesporukka kalkuttelee kivetystä näköalatasanteelle, joka tulee kanavasiltojen alle.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Vanhan kanavan uoma avattiin Kuutostien kanavasiltojen alta yhtenäiseksi Mälkiältä Mustolaan. Uomaan on noussut paikoin rehevä kosteikkokasvillisuus.

Kanavasiltojen alus on vielä pääosin hiekkaista tannerta, joka kaipaa maisemointia.

Jari Pollari Riihimäeltä ja Anitta Asiala Tuusulasta tutustuvat vanhan mallin mukaan rakennettuun Pien-Mustolan sulkuun.

Jukka Levänen on töissä kanavasiltojen alla uuden kanavan länsipuolella. Sinne kivetään näköalatasannetta, jonka viereen tulee myös parkkialue.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen