Lemin musiikkijuhlat 28.—31.7.2011

Lemi viritti pianot ja konserttipaikat juhlakuntoon

Ennakkoon yleisöä ovat eniten kiinnostaneet päätös- ja kuorokonsertit. Keskiviikkona harjoiteltiin virsilaulua ja odoteltiin ensimmäisiä taiteilijoita saapuvaksi.

Lemi. Lemiläiset ovat ajatelleet musiikkijuhlansa pienintä piirtoa myöten. Käsiohjelmatkin on painettu tanakalle paperille, jotta niitä voi käyttää viuhkoina kuumissa konserttisaleissa, eikä kuulu harmillista lärpätystä.

Oikeita viuhkojakin on tarjolla. Viime kesänä Outi Räisänen myi koristaan melkein kaikki, 140 kappaletta.

Järjestelyistä vastaavaa Siru Liljanderia vähän huolettavat sääennusteet, joiden mukaan sää pysyy helteisenä ja voi tulla ukkosmyräköitäkin. Se voi vaikuttaa yleisömäärään.

Musiikkijuhlien avajaispäivän aattona Pirjo Nykänen ja Kaija Lankia koristelivat joukkoineen torin esiintymislavaa tammenoksin. Nykäsen aamu oli alkanut ruuan ja juoman hankkimisella taiteilijoille ja miettimällä omia asuja yhdeksään konserttiin.

— Asujakin on yhdeksän. Pestä ei ehdi, eivätkä ne kuivuisikaan tässä helteessä. Illat menevät talkoohommissa tosi myöhäiseen, Nykänen kertoo.

Talkoolaisia on mukana noin 150, kun kahvittajatkin lasketaan mukaan. Ydintyöryhmään kuuluu noin 50, ja se pysyy lähes samana tapahtumasta toiseen. Siksi Siru Liljanderilla on heihin täysi luotto.

Itse hän asetteli keskiviikkona viitoituksia konserttipaikoille ja etsi pianistille nuotinkääntäjää.

— Ei meinannut saada ketään kiinni näin lomien aikaan, mutta lopulta onneksi yksi löytyi Lappeenrannasta.

Koulukeskuksessa on viileää, kun kanttori Kari Pettinen harjoituttaa neliäänistä virsilaulua. Sopraanot, altot, tenorit ja bassot istuvat omilla riveillään.

— Huolehdit heikoista, sopraanot helisevät eturivissä virttä Oi hyvä Jumala.

Siru Liljander sanoo, että Lemillä on täysi työ saada virsilauluperinne säilymään.

Virsilaulajien jälkeen etsivät yhteistä sointia kuorolaiset useista eteläkarjalaisista kuoroista. Heidän Hurmio-konsertissaan lauantaina kuullaan kevyttä ohjelmistoa kuten tangoja.

Lappeenrannan Karjala-kuorossa laulavat sopraano Kaisu Rautio ja altto Marjatta Lähde miettivät, pitääkö konserttiin tosiaan pukea ylle kuoron virallinen esiintymisasu, paksu vuorillinen vaate, jos helle jatkuu.

— Innostuneena odotan konserttia, kuoronjohtajamme Jussi Mattila on mahtava, Lähde kehuu.

Kaisu Rautio tuli harjoituksiin mökiltä.

— Uiminen jäi vähän lyhyelle.

Tänään alkavien musiikkijuhlien järjestelyt aloitettiin neljä päivää edellisten päätyttyä. Kohta homma on tehty, ja jäädään odottelemaan yleisöä.

Sitä on riittänytkin viime vuosina, sanoo Pirjo Nykänen. Hän myös kehuu taiteellista johtajaa Päivi Loponen-Kyrönseppää innostavaksi.

— Yhteistyö hänen kanssaan on helppoa.

Lemin musiikkijuhlien tavoitteena on myydä 1 200 lippua. Keskiviikkoon mennessä lippuja oli mennyt 400. Suosituimpia ovat olleet päätös- ja kuorokonsertit.

Kuvateksti

Arttu Muukkonen

Kari Pettinen harjoitutti neliäänistä virsilaulua keskiviikkona. Sitä lauletaan musiikillisessa jumalanpalveluksessa sunnuntaina.

Outi Räisänen (vas.), Siru Liljander ja Veikko Uski puuhasivat kesätoria kuntoon.

Kouvon baarissa on lauantaina jami-ilta. Tuula Hyöppinen muistelee tiskin takana, kuinka hienoa oli, kun tenori Jyrki Anttila yhtenä kesänä astui baarin ovesta sisään.

Innostuneena odotan konserttia, kuoronjohtajamme Jussi Mattila on mahtava.

Marjatta Lähde

Kirjoittaja:
Sari Pullinen