Mustolan kalatukun rakentaminen alkaa syksyllä

Lappeenrantaan Mustolan teollisuusalueelle tulevaan kalatukkuun ja myymälään rekrytoidaan noin 30 työntekijää. Toiminta käynnistyy alkuvuodesta 2012.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Mustolan teollisuusalueelle Terminaalinkadulle nousee tulevan syksyn aikana suuri kalajalosteiden keskusvarasto ja kalamyymälä. Tesjoella tuotantolaitosta pitävä Kuusisen Kala Oy, ja sen kalamyymälöitä pyörittävä Disa’s Fish aloittavat tilojen rakentamisen alkusyksystä. Lisäksi tontille tulee tuotantotiloja kalojen savustamista varten.

Rakennus valmistuu ja toiminta käynnistyy ensi vuoden alkupuolella.

Yrityksen toinen omistaja ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Tepponen kertoo, että myymälä ja muu toiminta työllistävät arviolta 30 ihmistä. Tepponen toivoo, että toimipisteeseen pystyttäisiin palkkaamaan mahdollisimman paljon paikallista väkeä.

-Jostakin syystä rekrytointi on ollut vähän vaikeaa Nuijamaan myymälään ja meillä onkin nyt pientä pulaa työvoimasta, hän ihmettelee.

Henkilökuntaa tarvitaan niin myymälä-kahvilaan, varastoon kuin savustamoonkin. Vain osa tehtävistä vaatii erityisosaamista.

LAPPEENRANTA valittiin keskusvaraston ja uuden myymälän sijaintipaikaksi, koska täällä on Tepposen mukaan selvä markkinarako kalapuolen toimijalle. Kalamyymälöiden tärkein asiakasryhmä ovat venäläiset, mutta kalajalosteita on tarkoitus markkinoida myös muille.

-Usein kysytään, että teemmekö jalosteita erityisesti venäläisille. Se ei pidä paikkaansa, vaan venäläiset ostavat aivan samoja tuotteita kuin suomalaisetkin, Tepponen kertoo.

Tepponen ei halua tarkemmin kertoa Mustolaan tulevan toimipisteen investointikuluista, mutta kyse on kuitenkin useista miljoonista euroista. Myymälän, varasto- ja tuotantolaitoksen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 4?500 neliömetriä.

TÄLLÄ hetkellä Disa’s Fish myymälöitä on Tesjoella, Ahvenkoskella ja Nuijamaalla. Tesjoen tuotantolaitoksella valmistetaan kalajalosteita omien myyntipisteiden lisäksi tukkumyyntiin eri puolille Suomea.

Tuotantolaitoksessa paikallisilta kalastajilta ja tukkumyyjiltä tuleva kala fileoidaan tai savustetaan ja pakataan pakkauksiin. Tepposen mukaan suosituimmat kalalajit ovat lohi ja kirjolohi, mutta laitoksessa käsitellään myös esimerkiksi pallasta, ankeriasta ja siikaa.

Erikoistuotteet, kuten ankeriaat, yhtiö tuo itse Suomeen. Lisäksi Kuusisen Kala on Suomen ja Euroopan johtava kirjolohenmädin jalostaja ja myyjä.

Yhtiön ja siihen liittyvien pienempien yhtiöiden koko toiminnan liikevaihto on noin 25 miljoonaa euroa vuodessa. Yhtiö on laajentanut kaikkia toimialojaan pikkuhiljaa. Tepposen mukaan laajentumisia on luvassa jatkossakin.

-Helsinkiin toivotaan usein myymälää, joten pitää miettiä, jos sielläkin avaisi jonain päivänä.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Kuusisen Kalan omistaja Martti Tepponen kertoo, että rakennustyöt Terminaalikadun tontilla alkavat heti lomien jälkeen alkusyksystä. Rakennuttamisesta vastaa Tepposen ja Jyrki Lindemarkin omistama kiinteistöyritys SF-Teli Oy.

Kuusisen Kala Oy

Kalojen jalostusta ja tukkumyyntiä harjoittava yritys.

Perustettu vuonna 1989.

Yrityksen omistavat nykyisin Martti Tepponen ja Jyrki Lindemark.

Kuusisen Kala -yhtiön lisäksi Tepponen ja Lindemark pyörittävät Disa’s Fish -nimistä myymäläketjua, kiinteistöyritys SF-Teli Oy:tä ja Disa’s Caviar -nimistä tukku- ja vientiyritystä.

Disa’s Fish -myymälöitä on tällä hetkellä Tesjoella, Ahvenkoskella ja Nuijamaalla.

Myymälöiden, jalostus- ja tukkutoiminnan ja viennin yhteenlaskettu liikevaihto on noin 25?miljoonaa euroa.

Kaikkiaan yhtiöt työllistävät noin 50 henkilöä.

Kirjoittaja:
Kirsi Räty