Palveluasumisen uusjako hämmentää yrittäjiä ja asukkaita

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kilpailutti palveluasumista 60 miljoonalla eurolla. Nykyisiä palvelutuottajia putoaa, uusia tulee tilalle. Yrittäjien mielestä tilanne on epäselvä ja kilpailutuksessa on epäkohtia.

Anne Kotiharju

Savitaipalelaisen Kaijankodin johtaja Irmeli Laine ei vielä tiedä, mihin palvelukodin asukkaat päätyvät. Pysyvätkö Kaijankodissa vai siirretäänkö heitä muualle. Kaijankoti ei menestynyt Eksoten kilpailutuksessa.

-Kyse on niin huonokuntoisista ihmisistä, että ei ole kenenkään edun mukaista lähteä heitä siirtämään mihinkään, sanoo Laine.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri ostaa nyt paikkoja 15-paikkaisesta Kaijankodista erilaisilla ja eri aikoina päättyvillä sopimuksilla.

-Osa sopimuksista on voimassa tämän vuoden loppuun, jatkosta en tiedä mitään. Tilanne on aivan auki ja epäselvä. Jos paikat ovat jatkossa Lappeenrannassa, omaiset pistävät varmasti hanttiin.

Laine uskoo, että Kaijankotiakin joka tapauksessa tarvitaan.

-Olen luottavainen. Joka puolella on pulaa paikoista. Oletan, että Eksote ostaa joka tapauksessa kaiken, mitä tarjolla on. Tämä tietenkin sotkee koko kilpailutuksen idean: mitä järkeä on viedä läpi kilpailutusrevohka, kun kaikki paikat ostetaan kuitenkin?

Kilpailutuksessa hinnan painoarvo oli 70 prosenttia ja laadun 30. Laineen mielestä kilpailutus ei ota huomioon riittävästi eri paikkojen erityispiirteitä. Kaijankodissa on esimerkiksi myös mrsa-potilaita, joiden hoito on kallista.

Johtaja Taru Vartiainen Suvantokodista pelkää savitaipalelaisten muistisairaiden puolesta. Suvannon muistisairaille tarkoitettu ryhmäkoti ei pärjännyt kilpailutuksessa.

-Muistisairaalle siirto on hämmentävä ja voimavaroja kysyvä, kriittinen asia. Eksote ostaa paikkoja muistisairaille hyvin vähän, vaikka muistisairaiden määrä kasvaa koko ajan.

Ryhmäkodin paikat on turvattu ensi vuoden loppuun.

Vartiainen korostaa, että inhimillisyyttä ei voi pisteyttää.

-Meillä jäi kiinni hinnasta hyvin vähän. Laatupisteet olivat tosi korkeat. Laatua ja hintaa pitäisi painottaa saman verran.

Lappeenrannan Palvelukeskussäätiön toiminnanjohtaja Aino-Maija Viro-Lehto arvostelee kilpailutusprosessia liian työlääksi.

-Ja lopulta hinta ratkaisee. Kuka hinnassa voittaa, sen täytyisi olla laadussa aika paljon muita huonompi, että häviäisi.

Viro-Lehto ihmettelee myös kansainvälisten suuryhtiöiden menestystä.

-Heillä ei välttämättä ole täällä mitään näyttöjä. He vain lupaavat, että heillä on semmoinen henkilökunta ja viriketoiminta. Jää nähtäväksi, millaista toiminta on.

Eksote lupaa, ettei ketään siirretä väkisin nykyisestä asunnostaan. Viro-Lehto uumoilee kuitenkin vaikeuksia.

-Kun asiakas yksi toisensa jälkeen lähtee, niin eihän sitä toimintaa pysty enää pyörittämään.

Viro-Lehdon mielestä neuvottelumenettely olisi palveluasumisessa sopiva tapa valita yhteistyökumppanit.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju