Tennis kuuluu Savitaipaleelle

Kansainvälinen tennisturnaus on kehittänyt lajin toimintaa Savitaipaleella monin tavoin. Turnauksen tulevaisuus on kymmenvuotisjuhlien alla vielä avoin.

Anssi Silvennoinen

10 vuotta kansainvälisyyttä

Savitaipaleen Tennisseura sai ensimmäisen kansainvälisen turnauksen järjestettäväkseen vuonna 2002. Samalla seura pelasti Suomen Tennisliiton kiperältä tilanteelta.

ITF-tason turnaukset myönnetään liitoille sillä ehdolla, että pienellä alueella pelataan lyhyen ajan sisään kaksi tai kolme turnausta. Koska toinen suomalainen turnausjärjestäjä vetäytyi viime hetkellä, Vierumäki olisi mennettänyt myös omansa, ellei uutta järjestäjää olisi löydetty.

Tennisliiton tuolloisen puheenjohtajan Jukka Roihan kesäpaikka on Suomenniemellä. Hän tunsi Savitaipaleen tennisväen aktiivisuuden ja pyysi seuraa järjestäjäksi.

Vuorokauden mietintä riitti. Muutaman kuukauden kuluttua Robin Söderling löi karvapalloa Savitaipaleella mäntyjen kätköissä 15?000 dollarin turnauksessa.

-Onneksi emme silloin tienneet, mitä tuleman pitää. Kyllähän se alku aikamoinen show oli. Jokunen vähäuninen yökin taisi tulla, Savitaipaleen Tennisseuran Esa Vaartaja muistelee hymyssäsuin.

-Suurin homma oli saada palkintorahat pikavauhtia kasaan.

Oma tennishalli

Savitaipaleelle vuonna 2008 valmistunut tennishalli syntyi pitkälti kansainvälisen tennisturnauksen seurauksena.

Iso oma tapahtuma on ruokkinut vuosien varrella tehokkaasti Savitaipaleen Tennisseuran juniori- ja harrastetoimintaa.

Ajatus omasta hallista nousi esiin heti ensimmäisten turnausten jälkeen.

-Kesällä opetimme lapset pelaamaan, mutta sen jälkeen tuli yhdeksän kuukauden aika, jolloin ei voinut harjoitella. Ajattelimme, että voisimme yrittää parantaa tilannetta.

Tennishallin hyvä käyttöäaste on osoittanut, että tarve ympärivuotiselle harrastuspaikalle oli aito.

-Harrastajia on riittänyt, mikä on mukava asia. Heillehän se on tehty. Halli palvelee koko Länsi-Saimaan aluetta.

Lukion tennislinja

Kehityksen uusin rönsy on Savitaipaleen lukion tennislinja, jonka on määrä alkaa tulevana lukuvuonna.

Uuden linjan tarkoitus on antaa paikallisille nuorille mahdollisuus opiskella tutussa ympäristössä ja jatkaa lajin harrastamista.

-Junioreilla on taipumus vanheta ja edetä opinnoissaan, joten ideoimme tällaisen, lajivalmentajana toimiva Vaartaja kertoo.

Linjan opiskelijat voivat suorittaa osan vapaaehtoisista kursseista lajiharjoitteluna.

-Tavoitteena oli neljän oppilaan ryhmät. Saa nähdä, lähteekö se liikkeelle.

Tenniksen tulevaisuus

Savitaipaleen tennistoiminta pyörii mallikkaasti, mutta kansainvälinen turnaus on kymmenvuotisjuhlissaan vedenjakajalla. Syksyllä ratkeaa, saako turnaus jatkoa vuonna 2012.

-Meidän täytyy vakavasti pohtia, onko tämän tason turnauksessa jotain sellaista, jossa voisimme tehdä merkittävää kehittämistyötä, Vaartaja sanoo.

Seura aikoo tutkia, onko turnauksen arvon nostaminen mahdollista. Toinen vaihtoehto on suunnata seuraväen energia jatkossa suureen omaan harrastajamäärään.

-Kuluneet kymmenen vuotta ovat joka tapauksessa olleet mielenkiintoinen matka tennismaailmaan.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Kai Skyttä

Seppo Rautiovaara

Itävaltalaiset tennispelaajat tulivat Savitaipaleelle jo muutamaa päivää ennen karsintojen alkua. Lisa Wagner ehti ottaa perjantaina tuntumaa kenttään ennen sateen alkua.

Tästä kaikki sai alkunsa. Saksan Simon Greul löi palloa Savitaipaleen ensimmäisessä kansainvälisessä tennisturnauksessa vuonna 2002. Nyt 30-vuotias Greul pelaa yhä aktiivisesti. Hänen uransa korkein ATP-listasijoitus on 55. viime vuoden maaliskuulta.

Esa Vaartaja on ollut ideoimassa ja toteuttamassa Savitaipaleen kansainvälistä tennisturnausta alusta asti.

Naisten kansainvälinen ITF-tennisturnaus Palkintoarvo 10?000 dollaria Pelipaikkana Savitaipaleen Tennisseuran massakentät Savitaipaleentien varrella

Ohjelma

Su 31.7.- ma 1.8. kaksinpelin karsintasarja Ti 2.8. kaksinpelin ja nelinpelin 1. kierrosta Ke 3.8. kaksinpelin ja nelinpelin 1. kierrosta To 4.8. kaksinpelin ja nelinpelin 2. kierros Pe 5.8. kaksinpelin neljännesfinaalit ja nelinpelin semifinaalit La 6.8. kaksinpelin semifinaalit ja nelinpelin finaali Su 7.8. kaksinpelin finaali

Kärkisijoitetut

1. Piia Suomalainen, naisten maailmanlistalla 407.

2. Anastasia Mukhametova Venäjä 437.

3. Polina Vinogradova Venäjä 510.

4. Hilda Melander Ruotsi 671.

5. Daria Mironova Venäjä 726.

6. Emma Flood Norja 743.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen