Terveyspiiri aikoo selvitä kesästä ja mökkiläisistä

Keskussairaalan omien leikkaajien lomaillessa lonkkapotilaita lähtee Peijakseen. Avoterveydenhuoltoa työllistävät uusina lakisääteisinä asiakkaina kiireettömän hoidon mökkiläisvieraat.

Matti Veijalainen

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiiri uskoo pystyvänsä vertailukelpoiseen palvelutasoon myös kesällä.

Kevään lähtötilanne oli piirin terveyspalvelujen johtajan Markku Huplin mukaan hyvä: keskussairaalan elektiivisen, eli kiireettömän erikoissairaanhoidon jono oli yksi Suomen lyhimpiä. Huplin mukaan kesän palveluvalmius on myös suunniteltu siten, että lomakaudella toimintoihin tulee supistuksia suhteellisen vähän. Eniten keskikesäksi sulkeutuu ajanvarauksilla operoivia poliklinikoita.

KUN omien leikkaustiimien kokoon saaminen on lomien aikana hankalaa, ostetaan Huplin mukaan korvaavaa apua tarpeen mukaan ulkoa.

-Olemme esimerkiksi sopineet 30 lonkkaleikkauspotilaan lähettämisestä Peijaksen sairaalaan, Hupli kertoo.

Uusi terveydenhuoltolaki osaltaan edesauttaa potilaan nopeaa hoitoon pääsyä. Lain mukaan potilaalla on oikeus valita erikoishoitopaikkansa oman hoitavan lääkärinsä kanssa neuvotellen. Siirtymävaiheessa sairaanhoitopiirit voivat lähettää potilaitaan näiden niin halutessa oman yliopistosairaalapiirinsä alueen sairaaloihin.

Kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä uskoo lain kirjaimen täyttämisen ainakin toistaiseksi onnistuvan hyvin.

-Mielenkiintoiseksi tilanne voi muuttua vuonna 2014, koska siitä lähtien potilas voi valita hoitopaikkansa mistä päin maata tahansa, Häkkinen sanoo.

ETELÄ-KARJALAN keskussairaalan päiväkirurginen osasto on mennyt keskikesäksi kiinni samalla tavalla kuin viime kesänä. Leikkaus- ja anestesiaosaston toimintaa on supistettu juhannuksesta alkaen. Kirurgit saavat pitää lomansa niin, että niitä ei pätkitä enimmäismäärämittoihin. Viime kesänä puhuttiin kolmen viikon katoista.

-Pitää ihmisten saada kunnolla levätä, Markku Hupli sanoo.

Avoterveydenhuolto pelaa Eksotessa kesän aikana lähes normaaliin tapaan. Vain Ylämaan terveysasema sulkeutuu heinäkuun puolivälissä.

-Se on niin pieni yksikkö, että sen auki pitäminen olisi lomien aikana joka tapauksessa vaikeaa.

Lisäksi on suljettuna Joutsenon terveysaseman röntgen elokuun loppuun saakka.

MYÖS pitäjillä oleville palveluille terveydenhuoltolaki heittää oman uuden haasteensa. Eksoten ulkopuolelta tulevien Etelä-Karjalan kesämökkiläisten kuuluu saada esimerkiksi hoitosuunnitelmissaan kesään ajoittuvat kiireettömän hoidon tarkastukset lähipalveluina Eksotelta.

-Tämä kesä näyttää ensimmäistä kertaa tapansa tämän palvelun sujumisessa. Aluksi ajattelimme keskittää mökkiläisten kiireettömät palvelut tiettyihin yksikköihimme, mutta keskittämisestä päätettiin kuitenkin luopua, Hupli kertoo.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Avoterveydenhuollon palvelut ovat Etelä-Karjalassa saavutettavissa läpi kesän liki normaaliin tapaan. Lääkäri Mauri Vanhanen antoi torstaina Seija Siveliukselle nivelinjektiohoitoa Armilan terveysasemalla Lappeenrannassa.

Aluksi ajattelimme keskittää mökkiläisten kiireettömät palvelut tiettyihin yksikköihimme, mutta keskittämisestä päätettiin kuitenkin luopua.

Markku Hupli

Eksoten kesää

Keskussairaalan päiväkirurginen osasto on suljettu heinäkuun loppuun saakka. Leikkausosasto toimii 14. elokuuta saakka rajoitetusti.

Keskussairaalan useita erikoispoliklinikoita on suljettu, tai toiminta on rajoitettua. Sulut painottuvat heinäkuuhun.

Keskussairaalan kirurgian vuodeosaston paikoista puolet on pois käytöstä heinäkuun loppuun saakka.

Armilan sairaalan poliklinikoita on suljettuina heinäkuussa. Hammashoitoloita sulkeutuu Lauritsalassa (1.8.-7.8.), Lemillä (25.7.-7.8.) ja remontista johtuen Rautjärvellä heinä-elokuussa. Rautjärven potilaat voivat asioida Parikkalan hammashoitolassa.

Neuvoloita sulkeutuu Vainikkalassa 4.9. saakka (korvaava neuvola Väinölänkadun neuvola), Pulpilla (4.-31.7./Joutsenon keskustaajaman neuvola) ja Ylämaalla (11.7.-7.8./Väinölänkadun neuvola).

Lähde: Eksote

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen