Vesitornin avaaminen yleisölle täysin hämärän peitossa

Vesitornin saamisesta matkailukäyttöön ei tiedä kukaan. Neljä vuotta sitten maisematornin peruskorjaus olisi maksanut 2,1 miljoonaa euroa.

Heikki Sairanen

Lappeenranta. Lappeenrannan vesitorni pysyy yhä autiona. Vesihuoltotehtävänsä vesitorni hoitaa moitteettomasti, mutta sen avaaminen yleisölle vie vielä vuosikausia. Lappeenrannan Vesi Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen muistuttaa, että ennen kuin vesitorni voitaisiin avata yleisölle, sinne olisi rakennettava hissi. Myös sisätilat vaativat täysremontin.

-Lappeenrannan Energialla ja Lappeenrannan Vedellä ei ole intressejä tehdä sellaisia investointeja, että se saataisiin yleisökäyttöön, Kolehmainen sanoo.

Neljä vuotta sitten kaupunginhallitus nimitti toimikunnan, joka esitti tornin kunnostamista ympärivuotiseen matkailukäyttöön. Silloin kustannuksiksi tuli 2,1 miljoonaa euroa.

-Tänä päivänä hintalappu on suurempi, Kolehmainen katsoo.

Lappeenrannan vesitornin rakenteita ja ulkopintoja kunnostettiin vuonna 2003. Rakenteellisilla korjauksilla turvattiin tornin vesihuoltotehtävä. Sen jälkeen vesitornia on yritetty elvyttää matkailukäyttöön lähes vuosittain. Viimeksi viime keväänä Myö-liike kaivoi naftaliinista vesitornin saneeraussuunnitelmat. Aloitteessa toivotaan, että vesitornin kehittämistyöryhmän raportti vuodelta 2007 päivitetään ja investoinnin rahoitusvaihtoehdot selvitetään esimerkiksi toteutumatta jääneen Skinnarila-uimahallihankkeeseen kaavaillun rahoitusratkaisun ja sen uudelleen suuntaamisen pohjalta.

Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Erkki Räsänen (myö) on varma, että sinä päivänä, kun vesitorni on peruskorjattu ja valmis myös suurelle yleisölle, jonossa on toimijoita ja tulijoita.

-Se on myös varmaa, että peruskorjauksen hintalappu on noussut. Ei se enää noin 2,1 miljoonalla eurolla lähde, Räsänen sanoo.

Neljä vuotta sitten kaupunginhallitus totesi, että vesitornin kahvilakerroksen käyttöönotto hisseineen on elinkeinopoliittinen investointi, jonka rahoittaminen ja toteuttaminen ei kuulu kuitenkaan Vesi Oy:n toimintaan.

Erkki Räsäsen mukaan vesitorni pitäisi saada yleisökäyttöön pikimmiten. Räsänen sanoo, että se palvelisi erinomaisesti maakunnan kasvavaa matkailua.

-Minä olen aivan takuuvarma, että jos vesitornissa otettaisiin käyttöön pienikin pääsymaksu, sillä saataisiin pieni pesämuna, ja kun siihen lisätään vuokratulo ja välilliset matkailutulot, potti olisi jo kasassa.

Mikkelissä Naisvuoren vesitornissa peritään lapsilta euron ja aikuisilta 2,5 euron pääsymaksu. Mikkelin matkailun markkinointi- ja kehittämispäällikkö Maisa Häkkinen toteaa, että vesitorni on erinomaisen houkutteleva paikka.

-Se on yksi Mikkelin nähtävyyksistä.

Mikkelin Naisvuoren vesitornissa ei ole hissiä, mutta siitä huolimatta sinne kipuaa vuosittain noin 6 000 ihmistä.

-Eikä meillä ole vesitorni avoinna kuin vain kesäkuukausina, sanoo Terho Leinonen Naisvuoritalosta.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Lappeenrannan vesitorni seisoo autiona vielä vuosia.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen