Yliopisto keräsi ison potin

LTY pääsi viiden miljoonan lahjoitustavoitteeseen jo ennen keräyksen jatkoaikaa.

Daniel Wallenius

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillinen yliopisto keräsi lahjoituksina 7,7 miljoonaa euroa peruspääomaa. Keräystavoitteeksi asetetun viiden miljoonan euron reipas ylittäminen oli iloinen uutinen yliopistolle.

— Tulos on kohtuullisen hyvä. Kun tavoitetta pohdittiin, päädyttiin talouskriisin vuoksi viiteen miljoonaan, kertoo varainhankinnan asiamies Pertti Kolari.

Suurin yksittäinen yliopiston saama lahjoitus oli 1,7 miljoonaa euroa. Henkilölahjoittajia oli kuutisensataa. Heidän panoksensa vaihtelivat 55 sentin ja 400 000 euron välillä.

VARAINKERÄYKSEN piti alun perin päättyä jo vuodenvaihteessa, mutta opetusministeriö myönsi siihen puolen vuoden jatkoajan. Useat yliopistot eivät olleet alkuperäiseen takarajaan mennessä saaneet kerättyä tavoiteltuja rahasummia. Syynä tavoitteesta jäämiseen pidettiin heikkoa taloustilannetta.

Lappeenrannassa keräystavoitteeseen päästiin jo ennen varsinaisen määräajan loppumista. Kokoon saadusta 7,7 miljoonasta 1,5 miljoonaa kerättiin tämän vuoden puolella.

KERÄYS ON osa vuoden 2010 alussa voimaan tulleen yliopistolain mukanaan tuomia uudistuksia. Yliopistoista tuli lakiuudistuksen yhteydessä valtiosta itsenäisiä laitoksia tai säätiöitä. Ne saavat edelleen leijonaosan rahoituksestaan valtiolta, mutta yliopiston on pääomaa keräämällä mahdollista turvata taloutensa ja saada lisätuloja tuotoista.

Myös valtio osallistuu pääoman kerrytystalkoisiin. Se antaa yliopistoille näiden keräämän lahjoituspääoman 2,5-kertaisena.

KAIKKIA lahjoituksia valtio ei moninkertaista. Sellaisia ovat esimerkiksi yliopistoja lähellä olevien säätiöiden sekä kuntien ja kunnallisten liikelaitosten tekemät lahjoitukset.

Lappeenrannan yliopistoon tämä vaikuttaa siten, että esimerkiksi Viipurin taloudellisen korkeakouluseuran lahjoittamaa miljoonaa euroa ei saada valtiolta 2,5-kertaisena.

Kerätyt lahjoitukset on tarkoitettu puhtaasti pääomaksi, eikä niitä saa käyttää yliopiston toimintaan. Pääoman sijoittamisesta saatavat tuotot sen sijaan voidaan käyttää yliopiston parhaaksi katsomalla tavalla.

Kirjoittaja:
Daniel Wallenius