Categories
Artikkelit

Hiekkalinnalla harjoiteltiin lasten pelastamista yläilmoista

Sanna Raita-ahoLAPPEENRANTA. Nuori mies horjuu yläilmoissa hiekkalinnan kiipeilyradalla eikä suostu etenemään radalla. Kohta pelastusauton lava nousee yläilmoihin ja noutaa seikkailuradan valvojan Simo Kaskisen turvallisesti alas.Oikeasta tilanteesta ei ole kyse, vaan käynnissä on Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja yritystilan järjestämä pelastusharjoitus.Harjoitus päätettiin järjestää, koska hiekkalinnan kiipeilyradalla on sattunut kesän aikana 30 tapausta, jossa valvojat ovat joutuneet noutamaan lapsen yläilmoista.— Näitä tilanteita on sattunut, kun uskallus on loppunut kesken eikä lapsi ole uskaltanut jatkaa eteenpäin, sanoo seikkailuradan valvoja Joonas Puhakka. Tapaukset ovat sujuneet ongelmitta, mutta niiden määrän vuoksi pelastustilannetta päätettiin harjoitella ammattilaisten kanssa.Vanhempien rauhoittelu auttaa yleensä lasta. Joskus se on kuitenkin haitaksi. — Joskus vanhemmat yllyttävät lapsiaan liikaa, mikä johtaa paniikkitilanteisiin. Paniikkitilanteista huolimatta rata on turvallinen eikä sillä tarvitse pelätä.— Radan vaijerit kestävät henkilöauton verran painoa. Lapsi on myös kiinni useammassa vaijerissa, joten vaikka tämä kaatuisi, hätää ei ole, sanoo pelastusharjoituksia vetänyt paloesimies Tommi Muurinen.Temppuradalla sunnuntaina kiipeilleet espoolaiset Sara Arach ja Tessa ja Topi Tienhaara viihtyivät seikkailuradalla hyvin. He kuitenkin myöntävät, että seikkailuradalla hieman pelotti ensimmäisellä kerralla. — Oltiin täällä eilen ja tultiin uudestaan, koska oli niin kivaa. Ei haittaa, vaikka pelottikin vähän, Sara Arach sanoo.

Sanna Raita-aho

Kirjoittaja: