Keisarinasemalle tulee Reim Lappeenrannan isännöitsijätoimisto

Isännöitsijätoimisto Reim Lappeenranta muuttaa Keisarinaseman pohjoispäätyyn syyskuussa. Toiseen päätyyn tulevan kahvilan avautuminen saattaa viivästyä ensi kesään.

Kirsi Räty

LAPPEENRANTA. Historiallisesti arvokkaan Keisarinaseman tiloihin muuttaa lappeenrantalainen isännöitsijätoimisto Reim Lappeenranta Oy. Kirsi-Kiinteistöjen omistamiin tiloihin tulee toimistotiloja noin 20 työntekijälle.

-Muuttoon liittyvät asiat ovat vielä vähän auki, mutta reilun kuukauden kuluessa pyrimme käynnistämään toiminnan asemalla, Reim Lappeenrannan vt. toimitusjohtaja Kari Peltola kertoo.

Tällä hetkellä isännöintitoimisto sijaitsee pian purettavan Autotalon tiloissa.

Peltolan mukaan uusien toimitilojen löytäminen ei ollut aivan helppoa, koska yritys halusi pysytellä keskusta-alueella.

Keisarinasema valikoitui uusiksi toimitiloiksi sijaintinsa ja arvokkuutensa takia.

-Tällä kiinteistöllä on hieno historia, ja ajattelen, että suojeltu kiinteistö sopii mainiosti isännöintitoimistolle, Peltola kuvaa.

Reim Lappeenranta on osa Reim Group -konsernia, joka on Suomen suurin yksityinen isännöintiyritys. Konsernin päätoimipiste ja muutama muu konsernin tytäryhtiö sijaitsevat myös purettavan Autotalon tiloissa.

Keisarinasemalle muuttaa vain Reim Lappeenrannan toiminnot.

Kunnostettua ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta Keisarinasemaa toivottiin kauan julkiseen käyttöön. Kaupungilla oli kevään ja kesän kuluessa projekti, jossa asemalle pyrittiin luomaan paikallisten käsityöläisten yritysverkosto ja myyntipiste.

Verkosto kariutui, koska sitoutuneita yrittäjiä toiminnan pyörittämiseen ei loppujen lopuksi löytynyt.

-Julkista käyttöä ei saatu vaikka kuinka yritettiin, ja sitten tuli tällainen vaihtoehto. Tämäkin vaihtoehto on ihan hyvä, koska nyt saadaan asema käyttöön, Kirsi-Kiinteistöjen Jari Koskimies toteaa.

Kaupunki omistaa Keisarinaseman eteläpäädyn. Tiloihin piti tulla kahvila-ravintola jo tämän kesän kuluessa, mutta yritysverkoston kariutuminen on viivästyttänyt myös kahvilan avautumista.

-Asia on edelleen neuvotteluvaiheessa. Pahin mahdollisuus on se, että kahvila avautuu vasta ensi kesänä, yritysverkostosta vastaava projektisihteeri Sanna Sipilä kertoo.

Sipilä myöntää, että Keisarinaseman kohtalo toimistotiloina on pieni pettymys.

-Oltaisiin toivottu toisenlaista lopputulosta. Jokainen kaupunkilainen ei kuitenkaan käy isännöintifirmassa, Sipilä sanoo.

Verkoston toteutuminen muissa tiloissa näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

-Jäi sinne pieni kipinä siitä, että jatkossa voisi olla jotain yhteistyötä. Mutta asiaa ei varmaan kuka vie tällä hetkellä aktiivisesti eteenpäin, Sipilä arvelee.

Keisarinasema

Lappeenrannan vanhin rautatieasema, kulttuurihistoriallinen arvokas hirsirakennus.

Valmistui Venäjän keisari Aleksanteri III:n vierailuun vuonna 1885.

Sijaitsee Snellmaninkadun ja radan välissä keskustan tuntumassa.

Kunnostettiin ja pääosin entistettiin remontissa, joka valmistui joulukuussa 2010.

Kokonaispinta-ala 437 neliötä, kokonaisuutena Asunto Oy Lappeenrannan Villa Aleksanteri-Keisarinasema.

Kaupunki omistaa 140 neliön eteläpäädyn, jossa oli keisarillinen huoneisto, nykyisin kaksi salia, salonki, eteinen, keittiö ja vessa.

Kirsi-Kiinteistöt Oy omistaa 273,5 neliötä, joissa oli alunperin kolmannen luokan odotushuone ja asemapäällikön asunto, nykyisin kuusi huonetta, keittiö ja vessa.

Lähde: Etelä-Saimaan arkisto

Kirjoittaja:
Kirsi Räty