Categories
Artikkelit

Joutsenon vastaanottokeskus tuskin joutuu jyrän alle

Hyvä sijainti ja vahvat toimijat ovat Joutsenon vastaanottokeskuksen valtteja.

Tuija Sorjanen

LAPPEENRANTA. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) viikonloppuinen lausunto vastaanottokeskusten lakkauttamisista ei todennäköisesti koske Joutsenon vastaanottokeskusta. Sekä maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen että Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen sanovat, että Etelä-Karjalassa vastaanottokeskukselle on tarvetta jatkossa-

kin.

Joutsenon vastaanottokeskuksen on tarkoitus muuttaa Konnunsuon vankilan entisiin tiloihin. Ehdotus on nyt sisäministeriössä käsiteltävänä.

— Voisi ajatella, että Joutsenon keskuksen lopettamiseen olisi herkullinen tilaisuus, kun toiminta nykyisissä tiloissa lakkaa joka tapauksessa. Se ei kuitenkaan ole järkevää, sanoo Jorma Kuuluvainen.

Kaakkois-Suomi on yksi Suomen neljästä maahantuloalueesta. Kuuluvaisen mukaan kaakossa tarvitaan toimivaa poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten kanssa yhteistyössä toimivaa vastaanottokeskusta. Joutsenon vastaanottokeskus toimii Kuuluvaisesta hyvin ja on hyvällä paikalla.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönenkin sanoo, että vastaanottokeskus on syytä säilyttää. Raja on lähellä, ja poliisi on ohjannut resurssejaan vastaanottoon. Lisäksi maahanmuuttoviraston Saimaan tulosalueen toimipiste on Lappeenrannassa.

— Täällä on vahvat toimijat, poliisi ja viranomaiset, Kähkönen sanoo.

Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen puolestaan sanoo, että ennen sisäministeriön päätöstä Konnunsuon tiloihin siirtymisestä mikään ei ole varmaa.

Joutsenon vastaanottokeskukseen on majoittuneena nyt noin 340 ihmistä. Vapaana on joitakin kymmeniä paikkoja. Korkeaan käyttöasteeseen vaikuttaa Antti Jäppisen mukaan se, että Helsingissä turvapaikkahakemuksensa jättäneet ohjattiin kesällä Joutsenoon ja Ouluun. Lisäksi Joutsenosta karsittiin heinäkuun alussa sata paikkaa.

Muissa vastaanottokeskuksissa käyttöaste on noin 80 prosenttia.

Joutsenon vastaanottokeskus on valtion suorassa valvonnassa oleva niin sanottu transit-keskus, eli turvapaikanhakijat viettävät siellä vain hakemusten tutkinnan ajan. Siellä tarjotaan myös apua aikuisille ihmiskaupan uhreiksi joutuneille turvapaikanhakijoille.

Jorma Kuuluvaisen mukaan maahanmuuttoviraston on tämän vuoden aikana tarkoitus tehdä selvitys niistä vastaanottokeskuksista, joita se ehdottaa sisäministeriölle suljettaviksi. Keskusten sulkeminen riippuu turvapaikanhakijoiden määrän lisäksi siitä, miten nopeasti oleskeluluvan saaneet ihmiset poistuvat kuntaan, ja miten nopeasti kielteisen päätöksen saaneet poistuvat maasta.

Räsänen: Vastaanottokeskusten

määrää saatetaan vähentää

Sisäministeri Päivi Räsänen sanoi sunnuntaina, että vastaanottokeskusten määrää saatetaan karsia säästöpaineiden takia.

Räsänen sanoo, että tarkoituksena on nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä ja kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden käännyttämistä.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoille on parikymmentä vastaanottokeskusta ympäri maata.

Kirjoittaja:
Tuija Sorjanen